V eni od evropskih držav so se danes pred parlamentom zbrali nasprotniki cepljenja proti covidu-19. Policisti so uporabili solzivec, ena policistka je bila v spopadih poškodovana.

Fotografija je simbolična.

Pred slovaškim parlamentom so se danes zbrali nasprotniki cepljenja proti covidu-19 in se spopadli s policisti, ki so varovali vhod v poslopje parlamenta, poroča slovaška tiskovna agencija TASR in povzema STA. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec, vpoklicali so tudi posebne enote za posredovanje v izgredih. V spopadih je bila poškodovana ena policistka.

Protestniki so vzklikali “Gestapo” in “Dajte nam parlament”. Nekateri so nosili plakate z napisi, kot so “Stop covid prevara”, “Stop covidni fašizem” in “Cepilni teror”. Napovedali so, da bodo pred parlamentom vztrajali ure in celo dneve ter da bodo pred stavbo postavili šotor.

Z digitalnim covidnim potrdilom lažje po nakupih?

Protest je sprožil vladni predlog zakonskega amandmaja, ki naj bi lastnikom digitalnega covidnega evropskega potrdila olajšal vstop v različne ustanove, med drugim pa tudi nakupovanje v trgovinah. Vlada upa, da bo zakon povečal zanimanje za cepljenje.

“Te ukrepe sprejemamo za zaščito življenj vseh državljanov – tudi za zaščito protestnikov,” je dejal slovaški premier Eduard Heger. Od skoraj 5,5 milijona prebivalcev Slovaške jih je bilo v celoti cepljenih le 1,9 milijona.