Na Irskem so zjutraj odpravili večino omejitev zaradi pandemije covida-19. Irski premier Michael Martin je odločitev napovedal v petek in sporočil, da je država “prestala neurje omikrona“, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ugotovili smo, da ni več razlogov ali utemeljitev za nadaljevanje večine omejitev,” je povedal Martin v televizijskem prenosu in nakazal, da je za to odgovorno cepljenje: “Irski prvorazredni program cepljenja in uvedba poživitvenih odmerkov sta popolnoma spremenila naš položaj. Cepljenje in poživitveni odmerki so preprečili, da bi se nedavni val okužb spremenil v veliko resnejši potek bolezni in smrti“. Opozoril je sicer, da pandemije še ni konec.

V državi je precepljenost prebivalstva na visoki ravni, v zadnjih mesecih pa sta skoraj dve tretjini starejših od petih let prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Irska, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, je sicer skupno zabeležila več kot 6000 smrti zaradi virusa.

Ukrepi so veljali manj kot dva meseca

Irska se je po 18-mesečnem zaprtju v celoti ponovno odprla šele oktobra lani, po tem ko so imeli najstrožje ukrepe v Evropi. Omejitve so ponovno sprejeli v začetku decembra. Med njimi so bili zaprtje nočnih klubov, skrajšan obratovalni čas v gostinskih obratih in omejitve števila ljudi na prireditvah v zaprtih prostorih ter omejitev druženja med gospodinjstvi.

Gostilne, bari in restavracije lahko zdaj delujejo po običajnem delovnem času, gosti pa za obisk ne potrebujejo več potrdila PCT, prav tako jim ni treba več vzdrževati medosebne razdalje. Popolnoma so odpravljene omejitve števila udeležencev na prireditvah v zaprtih prostorih in na prostem. Zaposleni, ki so delali od doma, se lahko od prihodnjega tedna postopoma tudi vračajo na delovna mesta.

Maske bodo v nekaterih prostorih še vedno potrebne, prav tako ostaja obvezna samoizolacija posameznikov, ki so bili pozitivni na covid-19, in njihovih tesnih stikov ter oseb s simptomi, poroča STA.