V katastrofalnem potresu z magnitudo 7,8, ki je danes prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po najnovejših uradnih, a še vedno začasnih podatkih, umrlo več kot 2600 ljudi, od tega 1651 v Turčiji in 1000 v Siriji. Poškodovanih je več kot 13.000 ljudi. V Turčiji so razglasili sedemdnevno žalovanje.

Vir: Twitter

Število žrtev bo gotovo še naraslo, saj je več tisoč ljudi ujetih pod ruševinami zrušenih poslopij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvemu potresu sledil še naslednji silovit potres

Prvemu potresu z magnitudo 7,8, ki je ob 4.17 po lokalnem (ob 2.17 po srednjeevropskem času) stresel turško okrožje Pazarcik, približno 60 kilometrov od meje s Sirijo, je sledilo več deset popotresnih sunkov, preden se je ob 10.24 po srednjeevropskem času zgodil nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, in sicer štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu.

Turški zdravstveni minister Fahrettin Koca je za lokalno televizijo dejal, da je umrlo najmanj 1651 ljudi, doslej pa so našteli še 11.119 poškodovanih. Porušenih je 3471 stavb, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Iz Sirije pa so ministrstvo za zdravje in reševalci z območij pod nadzorom upornikov sporočili, da je v potresih po začasnih podatkih umrlo skupno najmanj 1000 ljudi, 2453 pa je poškodovanih.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razglasil sedemdnevno žalovanje, ki bo trajalo so sončnega zahoda 12. februarja.

Ponekod na območju sedaj močno dežuje in sneži, znižane temperature pa dodatno otežujejo delo reševalcev, kot tudi razmere za prizadete prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Ko je turško regijo Duzce leta 1999 prizadel potres z magnitudo 7,4, je umrlo več kot 17.000 ljudi.

Slovenija bo za zdaj Turčiji ponudila strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo

Slovenija bo v prvi fazi pomoči Turčiji, ki jo je prizadel močan potres, ponudila strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Če se bodo tako dogovorili na današnjem koordinacijskem sestanku z Evropsko komisijo, je pripravljena ponuditi tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, so za STA sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot navajajo, je Turčija za pomoč po potresu zaprosila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Trenutno potrebujejo enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo.

Slednje namerava Turčiji v skladu z njenim zaprosilom v prvi fazi pomoči ponuditi tudi Slovenija, v nadaljevanju pa bi lahko ponudila tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku, ki ravnokar poteka z Evropsko komisijo. “V ta namen na Upravi RS za zaščito in reševanje že vodimo postopke za napotitev teh enot v primeru potrebe,” so pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin je danes v izjavi za medije pojasnil, da je Slovenija za pomoč Turčiji ponudila tri omenjene strokovnjake. Vsi so pripadniki civilne zaščite. Dva sta iz URSZR, eden pa je strokovnjak za prvo pomoč. Ali bodo vsi trije odšli v Turčijo, bo odvisno od EU, ki bo po njegovih besedah odločitev sprejela še danes. Imajo pa vse pripravljeno za njihovo pot, tako da bi v primeru potrditve lahko v Turčijo odšli že v torek, je dodal.

Vlada je nato danes na dopisni seji odločila, da Slovenija napoti tri strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo, in sicer strokovnjaka za logistiko, za pomoč pri zbiranju podatkov ter za operativno koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, so sporočili iz vlade.

Behin je sicer pojasnil je, da je Slovenija strokovnjake ponudila, potem ko je EU od držav članic prejela ponudbe za več ekip za reševanje iz ruševin, kot je prosila Turčija. Prosila je namreč za pet ekip srednjega in pet ekip večjega obsega. Strokovnjaki pa bodo pomagali pri koordinaciji in organizaciji teh ekip.

Dodal je, da bo Turčija kasneje verjetno potrebovala tudi pomoč drugih enot in humanitarno pomoč, da pa je sedaj najprej nujno reševanje človeških življenj.

STA