Junaška in odlikovana osemletna podgana Magawa, ki je v svoji petletni karieri v Kambodži izsledila več kot 100 protipehotnih min in drugih eksplozivnih sredstev, je konec tedna poginila. Magawa, ki je bil pred smrtjo zdrav in poln energije, se je uradno upokojil šele junija lani, poroča britanski BBC.

Magawa je bil vzgojen v Tanzaniji, nato pa se je eno leto usposabljal in se preselil v Kambodžo, kjer je začel svojo kariero vohljanja za minami. V tej državi jugovzhodne Azije naj bi bilo do šest milijonov protipehotnih min.

V zadnjih dneh več spal in kazal manj zanimanja za hrano

Magawa je bil najuspešnejša podgana, ki jo je belgijska dobrodelna organizacija Apopo izšolala, da izvoha mine. Iz dobrodelne organizacije so sporočili, da je afriška velikanka konec tedna mirno preminila. Dodali so, da je bil Magawa dobrega zdravja in se je večino prejšnjega tedna igral s svojim običajnim navdušenjem, vendar je konec tedna vse več dremal in v zadnjih dneh kazal manj zanimanja za hrano.

Magawa, ki je bil usposobljen za odkrivanje kemične spojine v eksplozivih, je v svoji karieri mine očistil z več kot 141.000 kvadratnih metrov zemljišč. Sposoben je bil preiskati polje v velikosti teniškega igrišča v samo 20 minutah, za kar bi človek z detektorjem kovin potreboval od enega do štirih dni.

Leta 2020 je Magawa za predanost službi pri reševanju življenj prejel zlato medaljo Britanske ljudske ambulante za bolne živali. Bil je prva podgana, ki je prejela medaljo v 77-letni zgodovini dobrodelne organizacije.