Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v torek dejal: “Ukrajinske sile imajo sedaj več lovskih letal s fiksnimi krili, kot so jih imele pred dvema tednoma. Ne bi se spuščal v to, kaj zagotavljajo druge države, toda lahko rečem, da so ukrajinske sile dobile dodatno pomoč in dele, da povečajo svojo zračno floto,” je dejal Kirby.

Ukrajina že več tednov prosi za vojaška letala in sosednje države so jih bile pripravljene zagotoviti, če bi jim ZDA v zameno dale sodobne lovce. Kijev je prosil za ruske lovce mig-29, s katerimi njihovi piloti že znajo leteti.

Washington je doslej glede tega mencal, sedaj pa izgleda, da bo vendarle popustil. Kirby je sicer dejal, da ZDA v Ukrajino niso dostavljale celotnih letal, temveč samo dele.

ZDA in Evropska unija so v torek napovedale, da bodo še naprej pošiljale pomoč Ukrajini. Biden se je prek video klica sestal z voditelji Francije, Velike Britanije, Nemčije, Romunije, Poljske, Italije, Kanade, Japonske in Evropske komisije.

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je v torek napovedal, da bo Ottawa poslala več težkega orožja v podporo ukrajinskim silam, v skladu s prošnjo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Rusija je medtem že prejšnji teden na ZDA naslovila uradno pritožbo zaradi vojaške pomoči Ukrajini in opozorila na “nepredvidljive posledice“, če se bodo pošiljke naprednega orožja nadaljevale.

STA