Na parlamentarnih volitvah na Madžarskem se po 36 odstotkih preštetih glasovnic zmaga nasmiha desni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana. Tako naj bi vladajoča stranka osvojila 58 odstotkov glasov, združena opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zaya pa je zbrala 30 odstotkov glasov, je razvidno iz podatkov volilne komisije.

Volilna udeležba vsaj 68 odstotna

Kljub majhnemu številu preštetih glasovnic pa volilni opazovalci ocenjujejo, da je Orbanovi stranki danes uspelo osvojiti udobno večino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Orbanu se tako nasmiha že peti mandat na čelu vlade in četrti zaporedni.

Volišča so bila danes odprta od 6. do 19. ure. Na volitve so povabili okoli osem milijonov volilnih upravičencev, do 18.30 pa se je volitev udeležilo skoraj 68 odstotkov volivcev.

Možnosti za zmago sta po predvolilnih anketah imela oba tabora, a so ankete nekaj več možnosti pripisovale Orbanovi stranki Fidesz. Tudi danes objavljena volilna anketa inštituta Median, ki so jo opravili tik pred začetkom volitev in jo objavili ob zaprtju volišč, kaže, da naj bi Fidesz osvojil 121 sedežev, opozicija pa 77.

STA