Nemški parlament je danes zavrnil predlog zakona o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19. Poslanci so s 378 glasovi zavrnili kompromisni predlog, ki je predvideval obvezno cepljenje za starejše od 60 let. Za predlog je glasovalo 296 poslancev, devet se jih je glasovanja vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jeseni pričakujejo porast števila okužb in smrti

Do glasovanja je prišlo po mesecih javne razprave in današnji večurni burni izmenjavi mnenj v nemškem bundestagu. Pred glasovanjem o kompromisnem predlogu sicer ni bilo jasne večine med poslanci, poroča dpa.

Kancler Olaf Scholz in minister za zdravje Karl Lauterbach, oba iz vrst vladajočih socialdemokratov (SPD), sta se zavzemala za obvezno cepljenje vseh odraslih. Vendar so tej zamisli nasprotovali ne le opozicijski konservativci, ampak tudi nekateri vidnejši predstavniki iz vrst koalicijskih liberalcev (FDP). Kompromisni predlog je tako predvideval obvezno cepljenje samo za starejše od 60 let.

V Nemčiji so sicer pred le nekaj dnevi odpravili veliko večino covid ukrepov, ki so bili v minulih dveh letih namenjeni zajezitvi pandemije covida-19.

Lauterbach je pred glasovanjem opozoril na pričakovan porast števila okužb in smrti v prihajajoči jeseni. “Danes je dan odločitve,” je dejal in dodal, da bi obvezno cepljenje za starejše od 60 let bistveno zmanjšalo število smrti zaradi covida-19.

Zunaj so medtem potekali protesti proti obveznemu cepljenju

V luči glasovanja v bundestagu naj bi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock predčasno zapustila današnje zasedanje zunanjih ministrov članic Nata v Bruslju. Kancler Scholz je namreč ministrico zaprosil za udeležbo pri glasovanju o obveznem cepljenju, ki je eno od prednostnih nalog vlade, so po poročanju dpa navedli v vladnih krogih.

Medtem ko se je v parlamentu odvila burna razprava o uvedbi zakonske obveznosti cepljenja, se je pred Brandenburškimi vrati nedaleč od poslopja bundestaga zbralo več sto nasprotnikov obveznega cepljenja.

Protestniki so pozivali k “svobodni” odločitvi glede cepljenja. Nosili so transparente, na katerih je pisalo: “Ne obveznemu cepljenju.” Po navedbah policije se je zbralo okoli 350 od skupno 500 prijavljenih udeležencev shoda, poroča dpa.

STA