Putin je v pogovoru napovedal, da bo nadaljeval brezkompromisen boj proti nacionalistom v Ukrajini, in dejal, da bi lahko Rusija okrepila svoje zahteve, če bo Kijev zavlačeval s pogajanji, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja.

V pogovoru, ki so ga v Kremlju opisali kot odkritega, je Putin kritiziral tudi Macronov sredin nagovor narodu, v katerem je francoski predsednik dejal, da je rusko utemeljevanje vojne kot boja proti nacistom v Ukrajini laž. Putin je Macronu v pogovoru posredoval dodatna utemeljena pojasnila o pomembni vlogi neonacistov v politiki Kijeva, so še sporočili v Kremlju.

Francija z dolgoletno tradicijo posredovanja v konfliktih

Iz Elizejske palače pa so sporočili, da francoski predsednik na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da “najhujše šele prihaja”. Ruski predsednik mu je dejal, da je odločen nadaljevati ofenzivo, katere cilj je prevzetje nadzora nad celotno Ukrajino.

Neimenovani predstavnik Elizejske palače je Putinove izjave o denacifikaciji Ukrajine v pogovoru opisal kot “šokantne in nesprejemljive” ter dodal, da mu je francoski predsednik odgovoril, da “laže”.

Telefonski pogovor je trajal uro in pol, po navedbah francoskih virov pa je potekal na zahtevo predsednika Putina.

To je bil že tretji pogovor Macrona in Putina po začetku ruske agresije na Ukrajino prejšnji četrtek. Po današnjem pogovoru s Putinom pa je Macron poklical tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Pogovor med Macronom in Putinom je zjutraj napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov na spletni novinarski konferenci. Poudaril je, da ima Francija dolgoletno tradicijo posredovanja v konfliktih in da bi bila Moskva vesela, če bi ji ta naloga uspela.

STA