Indija je razkrila svoje ambiciozne načrte za svoj vesoljski program, vključno z gradnjo lastne vesoljske postaje do leta 2035 in pošiljanjem astronavtov na površje Lune do leta 2040.

Indijski vesoljski program je v zadnjih letih močno napredoval. Indija je avgusta letos kot prva država uspešno pristala z vesoljskim plovilom blizu južnega luninega tečaja, septembra pa je izstrelila sončno sondo.

Vendar so človeški vesoljski poleti povsem nov podvig. Naslednja misija, Gaganyaan, bo prva, ki bo poslala astronavte v vesolje z lastnimi viri. Trenutno se pripravljajo testiranja letal, ki bodo omogočala varen let človeške posadke.

Veliki načrti

Indijska vesoljska agencija ISRO je načrt predstavila premierju Narendri Modiju in napovedala, da je prvo potovanje s posadko v vesolje načrtovano za leto 2025, kar bi bila priprava na morebitno misijo na Luno.

Najprej bo demonstracijski let za testiranje sistema za reševanje posadke, predviden za 21. oktober, nato pa trije testni leti.

Poleg tega si Indija prizadeva za izgradnjo nove izstrelitvene ploščadi in razvoj rakete naslednje generacije, da bi dosegla svoje ambiciozne cilje. Poleg izgradnje postaje Bharatiya Antariksha do leta 2035 in pošiljanja ljudi na Luno do leta 2040 Indija načrtuje tudi medplanetarne misije. Premier Modi se zanima za razvoj orbiterja, namenjenega proučevanju Venere, pa tudi za pristajalnik, ki ga bodo poslali na Mars.