Madžarska vlada je zaradi neizbežnega visokega proračunskega primanjkljaja in zamrznjenih milijardnih evropskih sredstev uvedla nov “davek na presežne dobičke” farmacevtske industrije. Ta znaša do 0,8 odstotka čistih prihodkov od prodaje, je razvidno iz uredbe, ki jo je vlada sprejela v petek pozno zvečer in velja tudi za nazaj.

Stopnja davka bo odvisna od višine prihodkov, najvišja, 0,8-odstotna, pa bo veljala za farmacevtska podjetja z neto letnimi prihodki nad 150 milijard forintov (približno 375 milijonov evrov), je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ukrep velja tudi za nazaj od začetka leta 2022.

“Davek na izredne dobičke”

Že julija letos je vlada v Budimpešti uvedla “davek na izredne dobičke”, da bi pobrala dejanske ali domnevne “presežne dobičke” iz različnih sektorjev gospodarstva. Med drugim so ga dolžni plačevati energetska podjetja, banke, zavarovalnice, telekomunikacijska podjetja in letalski prevozniki.

Nova uredba velja od sobote, ko je poslovni portal portfolio.hu izračunal, da želi vlada z novim davkom zmanjšati strah pred visokim proračunskim primanjkljajem. Za letos je bil ta načrtovan v višini 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda.

Evropska komisija utegne zaradi pomislekov glede spoštovanja vladavine prava Madžarski zadržati več milijard evrov sredstev iz evropskega proračuna. Eden od tiskovnih predstavnikov Bruslja je v petek potrdil, da trenutno niso izpolnjeni pogoji za izplačilo 22 milijard evrov do leta 2027 iz kohezijskega sklada za spodbujanje strukturno šibkih območij. Zaradi nezadostnega boja proti korupciji so članice EU Madžarski pred kratkim že zamrznile 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev.

STA