Kot je navedel, Madžarska ne želi biti vpletena v vojno v sosednji Ukrajini. Madžarska je privolila v to, da Evropska unija dostavi orožje Ukrajini, vendar pri tem ne bo dovolila, da bi smrtonosno orožje potovalo čez njeno ozemlje, je dejal Szijjarto v Prištini po srečanju s kosovsko zunanjo ministrico Doniko Gervalla-Schwarz.

“Razlog za to odločitev je, da bi takšne pošiljke lahko postale tarča sovražnih vojaških akcij,” je pojasnil Szijjarto in izpostavil, da je treba zagotoviti varnost Madžarske, da se ne bo vpletla v vojno v sosednji Ukrajini. Odločitev Budimpešte je utemeljil z varnostjo Madžarske in madžarske etnične skupine v Zakarpatju v Ukrajini, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

EU je v nedeljo sklenila, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji za nakup in dostavo orožja namenila 450 milijonov evrov. Poleg tega bo prispevala 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

Madžarski premier Viktor Orban je v soboto ob obisku madžarsko-ukrajinske meje v izjavi novinarjem dejal, da Madžarska podpira vse sankcije EU proti Rusiji in da ne namerava ničesar blokirati, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Orban je tudi obsodil ruski napad Ukrajine.

STA