V 84. letu starosti je umrl eden najbolj znanih košarkarski strategov v ZDA, dolgoletni trener v ameriški univerzitetni košarkarski ligi NCAA Bobby Knight. Član košarkarskega hrama slavnih je leta 1984 povedel reprezentanco ZDA do zlate medalje na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Vest o smrti Knighta, ki se je dlje časa boril z resno boleznijo, je potrdila njegova družina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes je na večni lestvici šesti

Knight je v ZDA veljal za izjemno uspešnega razvijalca mladih košarkarskih talentov. To vlogo je potrdil tudi kot selektor reprezentance ZDA, ki je do zlate medalje na domačih igrah leta 1984 prišla brez poklicnih košarkarjev. Jedro moštva so takrat sestavljali igralci NCAA, vključno z bodočimi zvezdniki lige NBA Michaelom Jordanom in Patrickom Ewingom. Leta 1991 je bil sprejet v košarkarski hram slavnih.

Knight je bil sicer znan tudi kot izjemno temperamenten trener. Na neki tekmi je zalučal stol in si zaslužil izključitev, leta 2000 pa je po sporu s študentom moral zapustiti vlogo glavnega trenerja na univerzi Indiana, ki jo je opravljal kar 28 let.

V svoji karieri na univerzah Army, Indiana in Texas Tech je dosegel 902 zmag in 371 porazov, ob upokojitvi leta 2008 pa je bil trener z največ zmagami v ligi NCAA. Danes je na večni lestvici šesti, poroča STA.