Oblasti v kitajski metropoli Šanghaj so spričo obsežnega izbruha okužb z novim koronavirusom danes za nedoločen čas podaljšale zaprtje javnega življenja. Mestne oblasti bodo pred odločitvijo o nadaljnjih korakih počakale na rezultate ponedeljkovega množičnega testiranja 26 milijonov prebivalcev mesta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Karantenski centri so že skoraj polni

Vsak, ki se na Kitajskem okuži, mora v bolnišnico ali karanteno. V Šanghaju so oblasti karantenske centre vzpostavile v telovadnicah in razstavnih dvoranah, vendar so že skoraj polno zasedeni. Od začetka marca so v mestu zabeležili že več kot 70.000 okužb.

V torek so po vsej državi zabeležili več kot 16.000 primerov novih okužb, kar je največ od začetka pandemije v sredini februarja 2020. Več kot 15.000 vseh okužb je asimptomatskih. Samo v Šanghaju so v zadnjih nekaj dneh po celovitem testiranju poročali o 268 novih primerih in več kot 13.000 asimptomatskih okužbah. Hudo prizadeta je tudi severozahodna kitajska provinca Jilin.

V Šanghaju so pred dobrim tednom dni uvedli popolno zaprtje v dveh fazah, ki naj bi prvotno trajalo po štiri dni s ciljem množičnega testiranja prebivalcev. Zaprtje vzhodnega in južnega dela mesta naj bi trajalo do petka, poroča STA.