Kitajska danes poroča o več kot 13.000 novih okužbah s covidom-19 v državi, kar je največ od vrha prvega pandemičnega vala pred več kot dvema letoma. Zdravstveni delavci so na območju Šanghaja odkrili sum na novi podtip različice omikron, ki ga doslej še ni v kitajskih ali mednarodnih bazah podatkov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Številke so velike zaradi obveznega testiranja

Uradniki v mestu Sužou zahodno od Šanghaja so zaznali mutacijo različice novega koronavirusa omikron, ki je še ni v lokalnih ali mednarodnih bazah podatkov, poročajo kitajski mediji. “To pomeni, da je bila lokalno odkrita nova različica omikrona,” je besede namestnika direktorja centra za nadzor in preprečevanje bolezni v mestu Sužou Zhang Juna navedla kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Kitajska je sicer danes po podatkih tamkajšnje nacionalne komisije za zdravje zabeležila 13.146 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od sredine februarja 2020. Večina primerov, 11.691, je asimptomatskih, zabeležili tudi niso nobene smrtne žrtve zaradi covida-19.

Skoraj 70 odstotkov novih okužb so zabeležili v Šanghaju, kjer izvajajo množično testiranje prebivalstva. Ulice tega mesta danes ostajajo prazne, saj 25 milijonov prebivalcev ostaja v režimu strogega zaprtja.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa lahko prebivalci Šanghaja dom zapustijo le za namene testiranja na okužbo s covidom-19. Po mestu so športne stadione in sejemske prostore preuredili v izolacijske centre za okužene, v vsakem je po več tisoč postelj.

Prepoved izhoda in slabe higienske razmere v izolacijskih centrih

V mestu se krepi nezadovoljstvo prebivalcev, saj naj bi zaprtja po prvotnih napovedih trajala le nekaj dni, a se zdaj podaljšujejo, oblasti pa so napovedale nove kroge testiranj. Starše skrbi grožnja, da bodo v primeru pozitivnega testa ločeni od otrok, mnogi opozarjajo na omejen dostop do hrane in prepoved sprehajanja psov. Na spletnih družbenih omrežjih se pojavljajo tudi pritožbe na račun slabih higienskih razmer v izolacijskih centrih.

Kitajska politika ničelne tolerance do covida je v zadnjih tednih pod izjemnim pritiskom, saj se virus širi po državi. Do marca je Kitajska dnevno število novih odkritih primerov uspešno držala na ravni dvomestnih ali trimestnih številk z ostrimi lokaliziranimi zaprtji, masovnim testiranjem ter omejitvami potovanj. A v zadnjih tednih je število novih primerov naraslo na več tisoč dnevno.

Danes je sicer v režimu zaprtja pristalo še 1,5 milijona prebivalcev mesta Baicheng na severovzhodu Kitajske.

Bi pa omejitveni ukrepi v Šanghaju lahko prizadeli tudi globalne dobavne verige. Pomorski velikan Maersk je tako že opozoril, da so mnogi logistični centri v mestu zaprti, verjetno pa bo močno prizadet tudi cestni prevoz tovora.

STA