Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Zgodaj zjutraj so se po več ukrajinskih mestih znova oglasile sirene, poroča BBC. Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do kraja Pribirsk na severu, je na podlagi svojih satelitskih posnetkov sporočila ameriška družba Maxar.

Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drug od drugega, medtem ko so na nekaterih delih vozila zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja pa je opaziti goreče hiše. Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju BBC naj bi ruske sile začele tudi napad na mesto Herson na jugu Ukrajine. Sicer pa je bilo ponoči v več mestih po Ukrajini slišati eksplozije.

Zelenski medtem za globalno prepoved za ruska letala in ladje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek pozval h globalni prepovedi za ruska letala in ladje, ki uporabljajo tuja letališča ali pristanišča. Globalna prepoved naj bi bila kazen za napad Moskve na Ukrajino, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Zelenski.

“Za to državo moramo v celoti prepovedati vstop v vsa pristanišča, vse kanale in vsa svetovna letališča,” je na Facebooku objavil ukrajinski predsednik. Ob tem je mednarodno skupnost pozval, naj “razmisli o popolnem zaprtju neba za ruske rakete, letala in helikopterje”.

Ukrajinski predsednik je Rusijo tudi obtožil, da je v ponedeljek “bombardirala in streljala” na ukrajinsko ozemlje, da bi “pritiskala” na Kijev med prvimi pogovori obeh strani o konfliktu. Glede kampanje pritiska na ukrajinske voditelje je Zelenski ruski strani še sporočil, naj ne izgublja časa.

STA