Preden odidemo na daljši poletni dopust, običajno zavržemo veliko hrane iz hladilnika, ki bi se do naše vrnitve domov že pokvarila. Na Dunaju in tudi na Češkem, v Brnu, obstajajo javni hladilniki, kamor lahko meščani prinesejo živila, ki bi sicer pristala v smeteh. Ta marsikomu, ki si dopusta ne more privoščiti, pridejo še kako prav.

Kdor potrebuje hrano, jo brezplačno vzame

Na Dunaju so izračunali, da ljudje pred dopustom zavržejo 70.000 ton živil. Zato je društvo Foodsharing že v letu 2016 dalo pobudo za javno dostopne hladilnike, kjer bi si meščani lahko izmenjali hrano, namesto da bi jo še pred iztekom roka uporabnosti zavrgli. V te hladilnike meščani prosto odlagajo hrano, kdor jo potrebuje, jo brezplačno vzame.

Javne hladilnike so na Dunaju postavili v zasebne prostore ali v prostore društev, izobraževalnih ali svetovalnih institucij ter prostore v lasti mesta. Dobrodelna in okoljevarstvena društva preverjajo živila in skrbijo, da se hladilniki sproti čistijo.

“Živila so dragocena”

Raziskava dunajske univerze za naravne vire in biotehniške znanosti (BOKU) iz leta 2012 je pokazala, da v Avstriji letno zavržejo 157.000 ton živil, kar je 19 kilogramov na prebivalca. To v povprečju znaša 300 evrov na gospodinjstvo. S pobudo Živila so dragocena želijo v državi odpadke hrane zmanjšati za 20 odstotkov.

Dunajska pobuda s hladilniki že prispeva k temu. Metanje hrane v smeti dolgoročno vodi k pomanjkanju dobrin in posledično zviševanju njihove cene. To posredno povzroča tudi lakoto v svetu. Samo z živili, ki jih zavržemo v Evropi in Severni Ameriki, bi lahko trikrat nahranili vse lačne na svetu.