Kot poročajo iz Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC), je celotna hrvaška obala prešla iz zelene v oranžno fazo.

Barve na zemljevidu, ki ga vsak teden posodablja ECDC, določajo število potrjenih primerov v zadnjih 14 dnevih na 100 tisoč prebivalcev in odstotek testirane populacije. Na podlagi teh parametrov se je Hrvaška obala v preteklem dnevu obarvala oranžno.

Kot poroča hrvaški Index.hr so imeli 139 novih okužb, s čimer se je število aktivnih primerov povzpelo na 653. 

Kje je najhuje?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je najvišja 14-dnevna incidenca v Zadarski županiji, ta znaša 211, sledi Šibensko-kninska županija z 95 in Dubrovniško-neretvanska županija s 74. Najnižja incidenca je v Istrska županija, ta znaša 3.

Turizem v nevarnosti

Veljko Ostojić, direktor hrvaške turistične zveze, je za Index.hr dejal, da je bila taka situacija za pričakovati, ob tem pa opozarja, da bi zelo hitro lahko prišli tudi v rdečo fazo, kar bi pomenilo konec turistične sezone. “ Oranžna je opozorilni znak, saj gremo v rdečo hitreje kot nazaj zeleno. To nam je znak,” je povedal.

Tudi ministrica za turizem označuje dogodek za “prelomnega”, so zapisali na Index.hr. Ob tem opozarja, da je sta za turistično sezono ključna epidemiološka situacija in ukrepi.