Nekdanji podpredsednik Evropskega parlamenta in veteran španske politične desnice Alejo Vidal-Quadras je bil v Madridu danes ustreljen v obraz, je za špansko tiskovno agencijo EFE sporočil policijski vir. 78-letnik je bil po napadu v središču prestolnice pri zavesti prepeljan v bolnišnico, policija pa išče strelca, ki je z motorjem pobegnil s kraja zločina.

Vidal-Quadras je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil konservativno Ljudsko stranko (PP) v Kataloniji, med letoma 1999 in 2014 pa je bil evroposlanec v Bruslju. Več let je opravljal tudi funkcijo podpredsednika parlamenta.

Po treh desetletjih članstva v PP se je leta 2014 pridružil skrajno desni strank Vox, ki pa jo je po enem letu zapustil.

Neznani napadalec je Vidal-Quadrasa ustrelil ob 13.30 po lokalnem času na eni od ulic v središču Madrida, takoj zatem pa pobegnil na motorju. Policija je že odprla preiskavo dogodka, še navaja EFE.

Napad v času napetosti v Španiji

Do streljanja je prišlo v času rastočih napetosti na Iberskem polotoku. Španska socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza je namreč ravno danes po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti. V zameno za podporo naj bi sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov.

Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste je sicer vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desne stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Sprožil je tudi proteste v državi, na enem takih pred dnevi v Madridu se je zbralo več tisoč ljudi, že ta konec tedna pa so napovedani novi protesti.