V vzhodno Sredozemlje, v bližino Izraela, je prispela ameriška jedrska podmornica razreda Ohio, je v nedeljo na družbenem omrežju X sporočila ameriška vojska. Ob tem je objavila fotografijo, ki prikazuje podmornico v Sueškem prekopu. Zaenkrat ni jasno, za katero od štirih podmornic omenjenega razreda gre.

Vojska ni navedla podrobnosti o destinaciji, imenu ali oborožitvi

Vojska namreč ni navedla podrobnosti o destinaciji, imenu ali oborožitvi 170-metrske podmornice z jedrskimi zmogljivostmi. To ZDA uporabljajo že od hladne vojne, predvsem kot sredstvo za odvračanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah televizije CNN naj bi šlo za odvračilno sporočilo Iranu in njegovim zaveznikom v regiji. Napovedi prisotnosti jedrske podmornice na določenem območju so sicer v ameriški vojski redke, saj te običajno delujejo v popolni tajnosti.

Ameriška mornarica razpolaga s štirimi podmornicami razreda Ohio. Te so bile nekdaj opremljene z balističnimi izstrelki, nato pa so jih prilagodili za uporabo konvencionalnega orožja. Vsaka podmornica lahko nosi 154 vodenih raket tomahavk, kar je bistveno več kot druga plovila mornarice.

Po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra ter začetku izraelskih povračilnih napadov in kopenske ofenzive na območje Gaze so ZDA v vzhodno Sredozemlje že poslale vojaške ladje, vključno z dvema letalonosilkama. Na območje naj bi Washington napotil tudi enoto marincev, poroča STA.