Indonezijski otok Java je danes stresel močan potres z magnitudo 5,6. Po dosedanjih podatkih lokalnih oblasti je umrlo najmanj 46 ljudi, kakih 700 jih je poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega inštituta za geologijo USGS nekaj kilometrov jugozahodno od mesta Ciandžur nedaleč od prestolnice Džakarta na globini deset kilometrov pod zemljo.

Predstavnik mestnih oblasti Herman Suherman je za lokalno televizijo Kompas TV povedal, da je v potresu po dosedanjih podatkih umrlo najmanj 46 ljudi, kakih 700 jih je poškodovanih. Dodal je, da poročila o žrtvah še prihajajo iz različnih krajev.

Potres je poškodoval ali uničil več zgradb, med drugim sedem stanovanjskih blokov, šolo, bolnišnico in več državnih poslopij. Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti porušene stavbe in objokane ljudi.

Tudi v Džakarti so čutili tresenje tal, med drugim poročajo o nihanju stolpnic. Iz prestolnice za zdaj ne poročajo o večji škodi zaradi potresa.

Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Pogosti so tudi izbruhi vulkanov. Leta 2018 je otok Sulavezi prizadel potres z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami. Umrlo ali pogrešanih je bilo več kot 4300 ljudi.