Deset najbogatejših Zemljanov je od izbruha pandemije covida-19, ko sta se revščina in neenakost še povečala, podvojilo svoje bogastvo, kaže danes objavljena raziskava nevladne organizacije Oxfam. V povprečju se je premoženje najbogatejših povečalo za 1,3 milijarde dolarjev dnevno, je poročilo povzela francoska tiskovna agencija APF.

Poročilo je organizacija objavila na dan, ko se bodo na manjšem virtualnem zasedanju zbrali voditelji v okviru Svetovnega gospodarskega foruma.

Pandemija medtem v revščino pahnila 160 milijonov ljudi

Organizacija Oxfam ugotavlja, da se je premoženje milijarderjev med pandemijo povečalo bolj kot v preteklih 14 letih, ko se je svetovno gospodarstvo soočalo z najhujšo krizo, odkar se je leta 1929 zgodil največji borzni zlom v zgodovini. Oxfam je to neenakost označil za “gospodarski zločin”, zaradi katerega dnevno umre 21.000 ljudi. K temu prispevajo nedostopnost do zdravstvene oskrbe, nasilje nad ženskami, lakota in podnebne spremembe.

Pandemija je v revščino potisnila 160 milijonov ljudi, so dodali v poročilo. Najslabše so jo odnesle etične skupnosti in ženske, piše AFP. Organizacija je že decembra objavila študijo, ki je pokazala, da se je delež svetovnega bogastva, ki ga imajo v rokah najbogatejši ljudje na svetu, med epidemijo rekordno povečal, ob čemer so pozvali k davčnim reformam.

Nevladna organizacija je svoje izračune opravila na podlagi zadnjih dostopnih podatkov, kot seznam najbogatejših Zemljanov pa jim je služila lestvica milijarderjev iz lanskega leta, ki jo je pripravila ameriška poslovna revija Forbes.

Na Forbesovem seznamu desetih najbogatejših ljudi so ustanovitelj Tesle Elon Musk, ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, soustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin, prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg, nekdanja prva moža Microsofta Bill Gates in Steve Ballmer, nekdanji prvi mož Oracla Larry Ellison, ameriški investitor Warren Buffet in prvi mož francoske luksuzne skupine LVMH Bernard Arnault.