Cene nafte so se tudi danes znižale. Na trgu ocenjujejo, da je možnost, da bi se konflikt med gibanjem Hamas in Izraelom razširil v regiji, nekoliko manjša, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. V začetku tedna je bojazen pred širitvijo konflikta, med drugim z vključitvijo Irana, potisnila cene nafte navzgor.

V začetku tedna rast zaradi napada na Izrael

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 85,56 dolarja, kar je 25 centov manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo v novembru se je pocenila za 38 centov na 83,11 dolarja.

Cene nafte so se po rasti v začetku tedna, ki je sledila napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael, obrnile navzdol. Trg ocenjuje, da je tveganje, da bi se konflikt razširil, nekoliko manjše. V sredo je ameriški časnik New York Times poročal, da naj bi Hamasov napad Iran presenetil.

Iran, ki velja za podpornika gibanja Hamas, je pozdravil Hamasov napad, a zanikal, da bi bil vanj neposredno vpleten. Država, ki je pomembna proizvajalka nafte, leži neposredno ob Hormuški ožini in morebitna blokada te pomembne pomorske poti za prevoz nafte bi lahko pomembno vplivala na dobavo nafte.

Trg bo danes pozoren na podatke o ameriških naftnih zalogah. Majhne zaloge so razlog, da so cene nafte pred izbruhom spopadov med Hamasom in Izraelom krepko rasle, poroča dpa.

STA