Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pripravljen na dialog z Rusijo glede statusa polotoka Krim in separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ne pristaja pa na kapitulacijo.

Pripravljen sem na dialog, ne pa na kapitulacijo,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ter s tem dal vedeti, da ne sprejema neodvisnosti samooklicanih republik Doneck in Lugansk ali ruske pripojitve Krima.

Dejal je, da je pomembno, da se upošteva, kako gre tistim ljudem na teh območjih, ki želijo biti del Ukrajine. Po njegovih besedah je to bolj zapleteno kot priznanje. “To je nov ultimat, nanje pa nismo pripravljeni,” je dejal.

Pozval k neposrednih pogajanjem

Zelenski je ruskega predsednika Vladimirja Putina ponovno pozval k neposrednim pogajanjem. “Predsednik Putin mora začeti pogovor, dialog, namesto da bi še naprej živel v informacijskem mehurčku brez kisika.”

Priznal je, da ima Rusija zračno prednost nad Ukrajino. Ponovno je pozval k prepovedi letenja in povedal, da je razočaran nad Natom. “Zavezništvo se boji kontroverznih vprašanj in spora z Rusijo,” je dejal in nakazal, da se Evropski Uniji ne bo pridružil. Ob tem je povedal, da Ukrajina ni država, ki prosi na kolenih.