Nakazal je, da če sankcij ne bi sprejeli, bi se v Evropi soočali s Putinovo železno roko.

Ameriški predsednik Joe Biden, ki se tudi zaradi visoke inflacije spopada z nizko javno podporo, je v sredo pozval zvezni kongres, naj za tri mesece ukine davek na bencin in dizel. Enako je pozval tudi zvezne države. Za visoke cene bencina je zaradi napada na Ukrajino okrivil ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Če ne bi sprejeli sankcij, bi nas naj doletela Putinova železna roka

Biden je boju z visokimi cenami pogonskih goriv sprostil naftne rezerve in dovolil višjo vsebnost etanola v bencinu. Cene kljub temu ostajajo visoke, naftna podjetja pa beležijo rekordne dobičke. Biden je priznal, da začasna odprava davka ne bo odpravila bolečine, bo pa pomagala.

Delam, kar moram in želim, da kongres, države in naftna industrija storijo enako,” je dejal ameriški predsednik in višje cene pogonskih goriv pripisal ruski invaziji na Ukrajino. “Vse republikance v kongresu, ki me danes kritizirajo, sprašujem, ali menijo, da nismo ravnali prav, ko smo se odločili za podporo Ukrajini? Ali pravite, da bi bilo bolje imeti nizke cene bencina in Putinovo železno roko v Evropi? Ne verjamem,” je dejal Biden.

Vse republikance v kongresu, ki me danes kritizirajo, sprašujem, ali menijo, da nismo ravnali prav, ko smo se odločili za podporo Ukrajini? Ali pravite, da bi bilo bolje imeti nizke cene bencina in Putinovo železno roko v Evropi? Ne verjamem.

Opozoril je, da so tako demokrati kot republikanci podprli pomoč Ukrajini, ob zavedanju, da bo to povišalo cene energije. Republikanci sicer trdijo, da cene bencina viša Bidnova okolju prijazna in naftnim podjetjem neprijazna politika.

Pobuda nima veliko možnosti za uspeh

Glede na odzive tako republikancev, ki načeloma sicer podpirajo vsako znižanje davkov, pa tudi Bidnovih demokratov, predsednikova pobuda nima veliko možnosti za uspeh.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da bo pogledala, koliko podpore sploh ima ta ideja, demokratski predsednik odbora za transport in infrastrukturo Peter Defazio pa je napovedal, da se bo aktivno boril proti Bidnovi zamisli. Ljubša mu je ideja o zvišanju davka na dobičke energetskih podjetij, kar pa v razdeljenem senatu nima veliko možnosti za uspeh.

Galona bencina (3,8 litra) v ZDA povprečno stane pet dolarjev, Bidnova odprava zveznega davka pa bi prinesla prihranek 18,4 centa na galono. Če bi države sodelovale, bi bilo prihranka še malce več.

STA