Forenzična analiza brezalkoholne pijače, ki jo je v soboto v gostinskem lokalu na Reki spil najstnik in se zaradi opeklin požiralnika zdravi v bolnišnici, je pokazala, da je pijača vsebovala močno alkalno vodno raztopino, najverjetneje sredstvo za pranje ali razmaščevanje, poroča spletni portal hrvaške javne radiotelevizije HRT.

Analiza je pokazala, da je bila kontaminirana samo pijača iz steklenice, ki jo je pil najstnik z Reke, ostale pa so bile neoporečne.

Televizija je objavila rezultat analize centra za forenzične preiskave, ki je analiziral tekočino iz kozarca, iz katerega je pil 19-letnik. Pokazala je, da se fizikalno-kemične lastnosti tekočine v kozarca ujemajo s tekočino iz steklenice, katero so mu postregli, vsebovala pa je močno alkalno vodno raztopino s pH vrednostjo 13,6. Glede na kemično sestavo je mogoče sklepati, da gre za sredstvo za pranje ali razmaščevanje, so sporočili z notranjega ministrstva.

V 20 originalnih steklenicah z isto pijačo – Römerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml – pa so ugotovili za tovrstne pijače ustrezen pH.

Najstnik je po poročanju HRT še vedno v reški bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Ustrezen pH, kot tudi kemično sestavo, so strokovnjaki centra za forenzične preiskave ugotovili tudi pri vzorcu prve domnevno sporne coca-cole iz avtomata v Zagrebu.

Po reškem in zagrebškem primeru so zaradi zdravstvenih težav po zaužitju brezalkoholnih pijač v desetih bolnišnicah po državi doslej obravnavali skupno 34 ljudi, od katerih so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina imeli štirje erozivne poškodbe. V bolnišnici sta ostali dve osebi. Edini huje poškodovan pa je omenjeni 19-letnik z Reke.

Šlo naj bi za izoliran primer

Minister za zdravje Vili Beroš je po objavi rezultatov danes dejal, da vse kaže, da je šlo za izoliran primer, da pa bo kriminalistična preiskava ugotovila vse okoliščine. Poudaril je, da reški primer ni povezan z drugimi in da “definitivno ni razlogov za paniko”, poroča hrvaški portal televizije N1.

Podjetje Coca-Cole na Hrvaškem je na podlagi odločbe državnega inšpektorata v sredo sicer iz prodaje začasno umaknilo sporne serije omenjenih pijač, ob tem pa poudarilo, da notranja preiskava ni pokazala nepravilnosti v njihovi proizvodnji.