65-letni Indijec, Brahmdeo Mandal, trdi, da je prejel 11 odmerkov cepiva. Kot poroča BBC, je bil zagotovo cepljen vsaj osemkrat. Želel je prejeti še več doz, ampak so mu to preprečili.

Trdi, da mu je cepivo pomagalo odpraviti bolečine

Upokojeni poštar trdi, da so mu doze pomagale, da se je znebil bolečin in “ostal zdrav“. Zatrjuje, da kljub količini doz ni utrpel nobenih škodljivih stranskih učinkov: “Po cepljenju so moje bolečine izginile. Včasih sem imel bolečine v kolenih in hodil sem s palico. Zdaj pa ne. Počutim se dobro.

Po cepljenju so moje bolečine izginile. Včasih sem imel bolečine v kolenih in hodil sem s palico. Zdaj pa ne. Počutim se dobro,” trdi Mandal. 

Doze bi naj prejel v Indijski zvezni državi Bihar. Želel se je cepiti še dvanajstič (kot trdi sam), ampak so mu to preprečili. V teku je preiskava, da bi ugotovili, kako je gospodu Mandalu, ki živi s svojo družino v okrožju Madhepura, uspelo dobiti toliko doz cepiva. “Našli smo že dokaze, da je bil cepljen osemkrat na štirih različnih krajih,” je za BBC povedal Amarendra Pratap Shahi, civilni kirurg iz Madhepure.

Odkar se je cepljenje začelo 16. januarja lani, Indija v večini cepi z dvema lokalnima cepivoma: Covishield in Covaxin. V Indiji je sicer približno 65 % odraslih Indije polno cepljenih, približno 91 % pa jih je prejelo vsaj en odmerek. Cepljenje je prostovoljno, Indijci se lahko cepijo v več kot 90 tisoč cepilnih centrih, ponujajo tudi cepljenje brez predhodne spletne registracije. Upravičenec mora predložiti dokazilo o identiteti. Podatki se naložijo na indijski cepilni portal, CoWin.

Okvara portala ali zgolj malomarnost?

Zgodnje preiskave so pokazale, da se je gospodu Mandalu uspelo cepiti dvakrat na isti dan, vsaka doza naj bi bila registrirana na portalu. Ugibajo, da je prišlo do okvare portale ali malomarnosti v cepilnih centrih.

Da bi se lahko čim večkrat cepil, je potoval v dve sosednji okrožji, prepotoval je vsaj 100 km. 

Mandal, ki hrani ročno napisane zapiske o datumih, terminih in cepilnih centrih, trdi, da je med lanskim februarjem in decembrom prejel 11 odmerkov. Kot je povedal, je potoval tudi v vsaj dve sosednji okrožji, ena naj bi bila oddaljena več kot 100 km. Za registracijo na teh mestih je uporabljal različne osebne izkaznice. Trdi, da je bil v svoji vasi nekaj časa nadzornik, zaradi česar “nekaj ve o boleznih“.