Vršički iglavcev (najpogosteje smrekovi, številni pa nabirajo tudi borove) so nepogrešljivi v domači lekarni. So odličen vir vitamina C, vsebujejo karotenoide in druge antioksidante, kalij, magnezij in klorofil. Iz njih lahko izdelamo slasten zdravilni sirup, ki je nepogrešljiv ob prehladu, kašlju, pomaga dvigniti odpornost in razkužuje dihalne poti. Lahko ga uporabljate tudi namesto medu za sladkanje čaja.

Sezona obiranja vriščkov je med aprilom in začetkom junija. Ko jih nabirate, naj bodo dolgi do približno 2 cm, pazite pa tudi, da niso prekratki. Najbolje je, če jih nabirate, ko se rosa že posuši. V juniju so v dolinah vršički že večinoma predolgi, zato se ponje odpravite v nekoliko višje ležeče gozdove.

Pozor, obstajajo omejitve glede nabiranja

Zaradi zaščite naravnega bogastva obstajajo omejitve, ki se jih moramo ob nabiranju vršičkov držati. Dovoljeno je nabrati največ 2 kg vršičkov! Pri obiranju imejte v mislih, da s trganjem vršičkov zavirate rast dreves, tako da obirajte raje starejša drevesa in ne mladih. Idealno je, če recimo živite v hiši, da namesto s klasično ograjo ali grmovjem vrt ‘ogradite’ z na gosto posajenimi smrekami in tako boste, namesto da bi jih postrigli in oblikovali, vršičke pač potrgali za sirup.

Potrebujete:
– kozarce za vlaganje
– sladkor
– sveže nabrane vršičke

Postopek:
Kozarce oplaknite z vodo. Vanje nasujte najprej plast sladkorja (2 cm) in nato nasujte vršičke (3 cm). Nasujte naslednjo plast sladkorja in znova vršičke … vse do vrha. Če imate dovolj vršičkov, lahko eksperimentirate in uporabite za en kozarec navadni beli kristalni sladkor, za drugega rjavega, v tretjem izmenjaje nalagate kokosov sladkor in vršičke, v četrtem namesto sladkorja uporabite med ali kar javorjev sirup …

Pazite, da vsako plast dobro potlačite, da iztisnete zrak, kozarce pa napolnite do vrha. Če bi med plasti prodrl zrak, bi se sirup lahko pokvaril.

Kozarce nastavite na sonce za najmanj 40 dni, lahko pa jih pustite tudi vse leto. Ne pozabite jih vsake toliko časa pretresti ali obrniti, da se sladkor dodobra stopi in da se ne sprime v trdo kepo. Če ste uporabili sladkor, kozarcev ne postavljajte neposredno na sonce, temveč v senco, a na toplo.

Po 40 dneh sirup precedite, bodisi prek otroške bombažne pleničke oziroma prek drugega kosa redkeje tkanega blaga. Lahko uporabite tudi drobno cedilo.