Vse, kar potrebujete za adventni venček, imate najbrž že doma

Uredništvo , 26.11.23 ob 03:20

Naj bo s svečkami ali brez, letošnji adventni venček lahko z lokalnim rastlinjem in dodatki iz svoje shrambe izdelate sami. Kako?

Vse, kar potrebujete za adventni venček, imate najbrž že doma

V tednu, ki je pred nami, bodo številna gospodinjstva v svoj dom postavila adventni venček, s katerim se prihodnjo nedeljo začne štiritedensko odštevanje do božiča. Letošnji trend adventnih venčkov narekuje predvsem lokalno in naravno, kar pomeni, da obstaja velika verjetno, da imate vse, kar za letošnji praznični venček potrebujete, že doma.

Prvi korak – lokalno zelenje

Osnovo adventnega venčka, bodisi takšnega s svečkami ali brez, lahko tako izdelate kar z lokalnim zelenjem. Med popularno, klasično izbiro tako sodijo smrekove ali jelkine veje, borovo ali brinovo zelenje, vejice cipres …

Z združitvijo različnih vrst zelenja lahko ustvarite venček, ki bo izžareval pristnost in lokalni pridih ter obenem ohranjal tradicionalni božični duh.

Slednjim lahko spretno primešamo nekaj modernih lokalnih zelenih dodatkov. V letošnjih venčkih se tako pojavljajo zelišča in dišavnice kot so lovorjevi listi, žajbelj, sivkino zelenje ali posušena sivka, sveže vejice rožmarina … Odlično se izkažejo tudi vejice evkaliptusa, ki bodo vašemu venčku dodale tisto moderno piko na i.

Za nekaj barve lahko v mešanico zelenja dodate vejice vresja, mahu, sušenih static ali drugih suhih rož …

Zelenje, narezano na poljubno dolžino, v šopih v krogu urinega kazalca (ali za več dinamičnosti izmenjaje v nasprotnih si smereh) s cvetličarsko žico pritrjujte na okroglo osnovo za adventni venček, ki jo lahko dobite v trgovinah ali na vaši lokalni vrtnariji. Šope zelenja pritrjujte tako, da se pritrjeni konci prekrijejo, na tak način pa boste dosegli želeno gostoto zelenja.

Namig: Namesto na polno okroglo osnovo za venček lahko zelenje pritrjujete tudi na kovinski obroč, ki ga dobite v trgovinah z vrtnarsko ali ustvarjalno opremo. Takšnemu venčku, ki bo sicer občutno tanjši, na koncu dodate le še okrasni trak in pentljo, venček pa bo kot nalašč za okras na vhodnih vratih.

Pri okraševanju spustimo svojo ustvarjalnost na plano

Nato sledi ustvarjalni del … Okraševanje zelenja! Ta korak seveda ni nujen, saj lahko že z izbiro različnega zelenja ustvarite čudovit praznični venček, sploh, če v mešanico zelenja dodamo še bodiko z rdečimi jagodami, ki poskrbi za tisto praznično rdečo barvo.

Kaj vse sodi na venček? Pravil ni, če želite poustvariti naraven videz venčka, pa kot dodatke na zeleni praznični venček pritrdite naravne dodatke kot so sušene rezine pomaranč in limon, suho sadje, cimetove paličice ter druge začimbe, manjše storže, oreščke in podobno. Dodatke na zelenje pritrdite s pomočjo žice ali vročega lepila.

Bi naravno, a bolj obstojno? Kaj pa venček iz storžev?

Dodate lahko tudi druge elemente, kot so trakovi v prazničnih barvah, majhne božične kroglice ali osebni spominki. Pustite domišljiji prosto pot in ustvarite venček, ki bo odražal vaš osebni pristop do prazničnega ustvarjanja.

Če želite ohraniti krščansko tradicijo prižiganja sveč, s pomočjo žice ali vročega lepila na venček pritrdite tudi štiri sveče, venček pa v tem primeru postavite na ravno površino.

Venček naj bo na vidnem, hladnem mestu

Ko končate s sestavljanjem venčka, ga postavite na mesto, kjer bo najbolj izstopal. Lahko ga postavite na mizo, ob vhod ali ga obesite na vrata.

Naj vas opomnimo le, da bo venček iz naravnih materialov najbolj najdlje obstojen, če ostane zunaj – tako priporočamo, da ga postavite bodisi na okensko polico ali obesite na zunanjost vhodnih vrat.