Čeprav večkrat izgledajo nedolžno, so nekateri vsakodnevni predmeti lahko zelo nevarni za otroke.

Pogosto mislimo, da smo odstranili vse otrokom nevarne stvari iz našega doma. Vseeno puščamo stvari, za katere niti ne pomislimo, da lahko resno poškodujejo otroka. Nekdanja varuška Kriss Keller je napisala knjigo o zaščiti otrok z naslovom “Bodite pozorni: Vroče in pekoče stvari.” V knjigi je predstavila svoje izkušnje in vse manj znane stvari, za katere ne pomislimo, da lahko poškodujejo otroka. Za Daily Mail je zapisala seznam predmetov, na katere je treba biti še posebej pozoren.

Vtičnice in čistilna sredstva

O njih se pogosto ne govori dovolj. Vtičnice so zmeraj na dosegu roke, so blizu in imajo luknje. Zaradi teh lastnosti jih je potrebno zavarovati z zaščito. Čistilna sredstva vedno pospravite nekam visoko, kjer otroci ne bodo mogli priti do njih. Običajno v predalu pod umivalnikom najdemo tablete za pomivalni stroj in tudi čistila, kar je zelo nevarno, saj lahko otrok zlahka dostopa do njih. Prav tako otroke privlačijo barvaste plastenke in papirčki, ki jih pogosto najdemo na čistilih. Zaščitite predal ali pa pospravite čistilna sredstva na višje mesto.

Palčke, pentlje, trakovi

Palčke lahko uporabljamo za vezanje rož, za žar ali pa za koktejle, vendar so vse enako nevarne za naše otroke, saj žvečijo vse, kar jim pade v oči. Prav tako so lahko nevarne tudi palčke, pentlje in trakovi. Otroci se ne znajo sami odvezati, vendar se znajo sami ponesreči zavezati. Bolje je, če vse takšne stvari odstranite iz njihovega okolja. Terase in balkoni Čeprav je to že precej znana tema, jo je vseeno potrebno omeniti. Če imate popolnoma steklena vrata, nalepite nanj nekaj nalepk, da bodo otroci videli, da je vmes steklo. Prav tako naj so vrata stalno zaprta.

Igle in rože z bodicami

Vse igle vedno držite stran od otrok, prav tako tudi rože z bodicami. Čeprav vrtnice, kaktusi in nekatera okrasna grmičevja izgledajo čudovito, vseeno predstavljajo veliko nevarnost vašim otrokom. Bodite pozorni, da otrok ne more doseči rož z bodicami.

Kozmetika in okrasni material

Parfumi, aceton, kreme za obraz in ličila so precej nevarna za otroke, saj jih lahko dajejo v usta ali pa jih ližejo oziroma pijejo. Zaradi tega jih hranite zaprte v omarah ali v kopalnici, kjer so izven dosega rok. Okrasno cvetje, potpuri in dišeče palčke so lahko prav tako velika nevarnost. Večina ljudi nanje ne pomisli, vendar jih otroci z veseljem dajejo v usta, saj izgledajo precej lepo. Vendar to lahko povzroči resne posledice, saj vsebujejo različne kemikalije, ki so nevarne za ljudi.

Zdravila ter pasovi, šali in kravate

Otroci ne opazijo razlike med zdravili in običajnimi bomboni, zato jim nikoli ne dovolite, da se igrajo z njimi. Kuhinjski pripomočki Vsi vemo, da je nož nevaren, vendar pogosto pozabimo na lupilnike, strgalnike in mešalnike. Te so tudi zelo nevarni za otroke, zato jih hranite izven njihovega dosega. Pasovi, šali in kravate – čeprav si brez njih ne predstavljamo življenja, so za otroke precej nevarni. Otroku lahko na njih hitro spodrsne, prav tako se lahko z njimi ponesreči zadavijo ali zadušijo. Kakor nam izgleda lepo, je lahko nakit svetleč in zanimiv, prav tako izgleda tudi otrokom. Če ne želite, da otroci pogoltnejo nakit ali pa si ga potisnejo v nos, ga raje hranite na varnem.

Plastične vrečke in zavese za prho

Obe zadevi sta lahko precej nevarni. Še posebej vrečke, saj si jih med igro nadenejo na glavo, zaradi česar se lahko tudi zadušijo. Prav tako se otroci lahko zavijejo v zavese za prho. Zaradi težke mokre zavese lahko pride tudi zadušitve. Pravzaprav otrok nikoli ne smemo puščati samih v kopalnici. Osvežilci zraka so ravno tako zelo strupeni za vašega otroka, prav tako se mu zdijo zanimivi. Poleg tega lahko osvežilci vsebujejo tudi alergene, zato je bolje, da jih ne hranite v bližini majhnih otrok.