Tulipani sodijo med rezano cvetje, ki je spomladi izjemno priljubljeno. V vazo jih lahko postavite samostojno ali skupaj z različnimi dodatki. A da boste čim dlje uživali v svežem cvetju, morate upoštevati nekaj preprostih nasvetov.

Pomembna sta pravilen rez stebla in sveža voda

Preden tulipane postavite v vazo, s spodnjega dela stebla odstranite odvečne liste in stebla z ostrim nožem odrežite ravno. Stebla tulipanov ne režemo pod kotom. Z rezom lahko upočasnimo njihovo rast.

Zelo pomembno je, da tulipane postavite v čisto vazo in v svežo vodo, saj tulipani v času cvetenja rastejo dalje, ne glede na to, ali so odrezani. Če vazo napolnite le s približno 2 do 3 cm vode, lahko nekoliko upočasnite rast, saj lahko stebla potem vsrkajo manj vode.

Pomembno je, da vsak dan preverite nivo vode v vazi in jo po potrebi dolijte. Vsaka dva do tri dni morate popolnoma zamenjati vodo.

Prave lokacije vaze ne smemo nikakor podceniti

Da boste čim dlje uživali v svežem šopku tulipanov, je priporočljivo, da vaza ni neposredno izpostavljena soncu. Idealna je lokacija brez prepiha stran od sklede s sadjem. Če vazo s šopkom ponoči prestavite na hladno, bodo rože ostale dlje časa sveže.

V primeru, da želite tulipanom dodati kakšna druga cvetja, je pomembno upoštevati sledeče: tulipani bodo prej propadli, če so v vazi skupaj z rožami, ki izločajo sluz. Tako ni priporočljivo skupaj v vazi imeti tulipanov in narcis.