Veste, kaj morate storiti ob koncu kurilne sezone?

Martina Lebar, 02.05.23 ob 03:44

Kurilna sezona se počasi končuje.

Vedno toplejši dnevi pomenijo, da bomo lahko prenehali ogrevati svoja stanovanja in hiše. Kdaj točno pa bo konec kurilne sezone, je težko napovedati. Kot so za nas pojasnili v Plinarni Maribor, je konec kurilne sezone oziroma konec ogrevanja odvisen od vsakega posameznika in njegovega “življenjskega stila”.

Konec kurilne sezone odvisen od zunanje temperature

Konec kurilne sezone je odvisen od zunanjih temperatur oziroma temperaturnega primanjkljaja, ki predstavlja razliko med zunanjo temperaturo in temperaturo v notranjih prostorih. Večji kot je temperaturni primanjkljaj, več dodatne energije potrebujemo za ohranjanje želene temperature v prostorih.

Bodo pa “pogoji” za zaključek letošnje ogrevalne sezone izpolnjeni predvidoma med 29. aprilom in 2. majem.

Letošnja kurila sezone se je začela pozno in je trajala dlje

Kako dolgo so trajale kurilne sezone v preteklosti nam v plinarni niso mogli povedati. So nam pa pojasnili, da se običajno ogrevalna sezona prične med 15. septembrom in 15. oktobrom ter traja predvidoma do 15. marca oziroma 15. aprila prihodnjega leta.

Predvidoma se cena ogrevanja do konca tega leta ne bo spremenila.

“Za letošnjo kurilno sezono lahko zagotovo trdimo, da traja dlje od povprečja, vendar smo imeli tudi srečo, da se je le-ta v lanskem letu tudi pozno pričela,” so še dodali.

Čas je za vzdrževalna dela ogrevalnih sistemov

Konec kurilne sezone je primeren za preventivna vzdrževalna dela ogrevalnih sistemov, saj odjemalci v tem času ne bodo občutili morebitnih “negativnih posledic” v primeru izpada, po pojasnili v plinarni.

Če pa na splošno ugotavljamo, da so stroški ogrevanja v našem gospodinjstvu visoki, je čas ob koncu kurilne sezone pravi za razmislek o posodobitvi ali obnovi našega ogrevalnega sistema. Tako lahko bistveno zmanjšamo porabo energenta, s tem pa znižamo tudi stroške ogrevanja v svojem domu.