Na Energetsko podnebni agenciji za Podravje so pripravili nabor ukrepov, s katerimi boste znižali stroške elektrike in ogrevanja.

Prihaja jesenski čas in z njim nižje temperature. Ker stroški električne energije in ogrevanja za marsikoga predstavljajo velik finančni izdatek, smo na Energetsko podnebni agenciji za Podravje preverili, kako lahko na tem področju prihranimo. Nasvete je pripravil Marko Rojs, univ.dipl.gosp.inž., zaposlen na Energetsko podnebni agenciji za Podravje (Energap).

Elektrika 

Uporabite energetsko varčne žarnice: Zamenjajte tradicionalne žarnice z LED. Te porabijo manj energije in trajajo dlje.

Izklopite naprave v stanju pripravljenosti: Naprave v stanju pripravljenosti (standby) še vedno porabljajo električno energijo. Uporabite letve s stikali, da jih lahko enostavno izklapljate, ko jih ne uporabljate.

Optimizirajte uporabo naprav: Nastavite svoje naprave, kot so računalniki, televizorji in klimatske naprave, na način varčevanja z energijo in izklopite ekran ali napravo, kadar je ne uporabljate.

Redno vzdrževanje gospodinjskih naprav: Očistite filtre v klimatskih napravah, hladilnikih in drugih napravah ter jih redno servisirajte, da ohranite njihovo učinkovitost.

Izklopite luči, ko jih ne potrebujete: Preprosto ukrep, ki ga je enostavno izvajati, a lahko znatno zmanjša porabo električne energije.

Izklopite ogrevalne in hladilne naprave, ko jih ne potrebujete: Na primer, izklapljajte klimatske naprave in ogrevanje, ko niste doma.

Sončna energija: Razmislite o namestitvi sončnih panelov na streho, da proizvajate lastno električno energijo. Zelo aktualne so tudi tako imenovane balkonske elektrarne. Ta vrsta sončne elektrarne je običajno majhna in prenosljiva ter zasnovana tako, da izkoristi sončno svetlobo za proizvodnjo električne energije, ki se lahko uporablja za napajanje različnih električnih naprav in osvetlitev v vašem domu. Moč elektrarn je omejena na 800W s možnostjo oddajanja največ 600W v omrežje kadar energije ne potrebujemo.

Energetsko učinkovite gospodinjske naprave: Pri nakupu novih naprav izbirajte tiste z energijsko nalepko, ki kaže, da so energetsko bolj učinkovite.

Zmanjšajte porabo vode: Manj vode pomeni manj energije, ki jo potrebujete za ogrevanje vode. Popravite puščajoče pipe in namestite varčne pipe in prhe.

Racionalna raba peči in štedilnikov: Pokrijte posodo pri kuhanju, da ohranite toploto in pospešite kuhanje. Uporabljajte indukcijske štedilnike, le ti so bolj učinkoviti in hitreje segrejejo jedi, kar tudi zmanjša porabo.

Ugasnite računalnik: Ko ne uporabljate računalnika, ga izklopite ali uporabite način spanja.

Izklopite polnilnike in napajalnike: Ko niso v uporabi, izklapljajte polnilnike za mobilne naprave, ki so priključeni v vtičnice.

Redno čiščenje hladilnika: Ohranite kondenzatorje in ventilatorje hladilnika čiste, da ohranite učinkovitost hlajenja.

Pametno upravljanje s hladilnikom in zamrzovalnikom: Ne odpirajte hladilnika ali zamrzovalnika nepotrebno pogosto in poskrbite, da so tesnila okrog vrat v dobrem stanju.

Uporabljajte naravno svetlobo: Če je mogoče, izkoristite naravno svetlobo v svojem domu in tako zmanjšajte potrebo po umetni razsvetljavi.

Zamenjava stare opreme: Starejša naprava, kot je hladilnik ali klimatska naprava, lahko porabi več energije. Razmislite o zamenjavi z novejšo in bolj energetsko učinkovito opremo. To posebej velja za stare zamrzovalnike. Le ti lahko ob nepravilnem delovanju postanejo največji porabniki energije v stavbi.

Toplota

Izolacija doma: Dobra izolacija sten, strehe in oken zmanjšuje izgubo toplotne energije iz vašega doma. Uporabite izolacijske materiale visoke kakovosti.

Zatesnite razpoke in špranje: Preverite, ali so okna in vrata dobro zatesnjena, in popravite morebitno puščanje zraka. Namestite tesnila na vratih in oknih po potrebi.

Nastavite termostat: Zmanjšajte temperaturo ogrevanja v hladnejših mesecih in povečajte temperaturo hlajenja v toplejših mesecih na ravni, ki je še udobna za vas. Priporočena temperatura za dnevne prostore pozimi je 21 stopinj in do 26 poleti.

Programa-bilni termostati: Uporabite programa-bilni termostat, da samodejno prilagajate temperaturo glede na vaše dnevne rutine. Na primer, znižajte temperaturo, ko niste doma, in jo dvignite, ko se vrnete.

Izklopite ogrevanje ali hlajenje, ko niste doma: Ne ogrevajte ali ne hladite prazne hiše. Uporabite funkcijo izklopa ali prilagoditve temperature, kadar niste doma. To velja v primeru daljših odsotnosti.

Toplota sonca: Izkoristite naravno sončno toploto s tem, da pustite sonce v prostorih skozi okna, ko je zunaj toplo. Pozimi zavirajte toplotno izgubo tako, da zaprete zavese in žaluzije, ko se stemni. To velja predvsem pri starejših oknih. Pri novejših oknih ta ukrep nima tako velikega vpliva.

Redno vzdrževanje ogrevalnega sistema: Zagotovite, da je vaš ogrevalni sistem v dobrem stanju. Redno menjajte filtre, čistite cevi in opravite redni servis. Ukrep velja za večino sistemov od oljnih kotlov do toplotnih črpalk.

Toplotne črpalke: Razmislite o namestitvi toplotne črpalke, ki izkorišča energijo iz okolja (zrak, voda, zemlja) za ogrevanje in hlajenje.

Uporabljajte prezračevalne sisteme z vračanjem toplote: Te sisteme reciklirajo toploto, ki bi jo sicer izgubili med prezračevanjem, kar pripomore k bolj učinkoviti rabi energije.

Zmanjšajte porabo vode: Ogrevanje vode lahko porabi veliko energije. Namestite energetsko učinkovite bojlerje, uporabljajte toplo vodo zmerno in popravite puščajoče pipe.

Vroča voda: Zmanjšajte temperaturo vašega bojlerja, če je nastavljena previsoko, in izogibajte se dolgim prham s toplo vodo. Zaradi ukrepov proti legioneli mora biti temperatura vode kljub vsemu nastavljena na vsaj 55 stopinj, a ne več.

Zmanjšajte uporabo električnih grelnikov: Če je mogoče, uporabljajte naravne vire toplote, na primer sončno svetlobo, za ogrevanje prostora ali vode.

Preventivni ukrepi: Namestite termalne zavese in izolacijske obloge za radiatorje, da ohranite toploto v prostoru.

Zamenjava starih ogrevalnih sistemov: Če imate zastarel ogrevalni sistem, razmislite o zamenjavi z bolj učinkovitim in okolju prijaznim sistemom.

S temi ukrepi lahko zmanjšate porabo električne in toplotne energije in s tem tudi stroške ogrevanja ter prispevate k ohranjanju energijske učinkovitosti vašega doma.