Tako lahko pirhe pobarvate na “stari” način

Martina Lebar, 07.04.23 ob 03:50

Kako pa barvate pirhe pri vas doma?

Tako lahko pirhe pobarvate na “stari” način

Velika noč je pred vrati, kar pomeni, da se moramo lotiti barvanja pirhov. Pirhe ali velikonočna jajca, poznajo ponekod tudi kot pisanice, pisanke ali remenke. Gre za tradicionalno hrano in simbol, ki se pripravlja ob Veliki noči. Jajca se trdo skuhajo, nato pa se barvajo in krasijo, lahko pa se že kuhajo v barvilu.

Za barvanje pa ni nujno uporabljati umetnih barvil. Že naše babice in dedki so vedeli, da se čudoviti pirhi lahko ustvarijo na povsem naraven način.

Olupki čebule, zelje, kurkuma in teran …

Poleg umetnih barvil lahko uporabite tudi naravna barvila. Tako ustvarjeni pirhi pa ne bodo nikakor manj očarljivi. Do različnih odtenkov lahko pridete z različnimi sestavinami. Tako s pomočjo terana, olupkov rdeče čebule, češnjev ali višnjevega soka, soka granatnega jabolka ali s pomočjo malin pobarvate jajca na rdeče. Če si želite nekoliko bolj nežni odtenek, lahko uporabite tudi sok rdeče pese in dobite roza barvo.

S pomočjo kamiličnega ali zelenega čaja lahko pobarvate jajca v rumeni barvi. Do enake barve lahko pridete tudi s pomočjo manjše količine čebulnih olupkov. Če si pa želite bolj zlat odtenek, dodajte vodi žličko kurkume.

Podobno kot pri rumeni barvi, lahko z olupki čebule jajca pobarvate tudi na rjavo. Dodati morate le večjo količino olupkov. Do rjave barve pridete tudi z olupki orehov, instant kave ali črnim čajem.

S pomočjo listov rdečega zelja jajca pobarvate v modrih odtenkih. Tudi vijoličaste odtenke lahko ustvarite na povsem naraven način. Potrebujete le sok črnega ribeza ali cvetove vijolic z malo limoninega soka. Ljubitelji zelene barve pa lahko jajca pobarvajo s špinačo, regratom ali koprivo. V tem primeru je treba na primer špinačo skuhati, jo spasirati in precediti. V dobljeno tekočino namočite jajca.

Kaj pa motivi?

Na pirhih seveda ne smejo manjkati motivi. Tudi tukaj nam mati narava ponuja lepo paleto možnosti. Vse kar potrebujete so listi ali cvetje, najlonke in vrvico.

Tradicionalni pirhi, barvani v povretku čebulnih olupkov.

Želeni cvet ali list položite na jajce ter ga pazljivo položite v najlonke in jih zavežite. To storite bolj tesno, da se cvetje ne bi med barvanjem premaknilo. Tako pripravljeno jajce nato pobarvate.

Hladno in vroče barvanje

Pri barvanju jajc se lahko poslužite dveh tehnik, in sicer vroče in hladne. Pri vroči tehniki pobarvate jajca, kadar voda vre in se jajca kuhajo. V tem primeru se bo barva prijela hitro in intenzivno. Če si želite še bolj intenzivno barvo, pustite jajca v vodi dlje. Lahko tudi tako dolgo, dokler se voda ne ohladi.

Hladno barvanje traja dlje časa in barve bodo manj intenzivne. Jajca položite v vodo, dodajte barvilo in žličko kisa. Vse skupaj položite v hladilnik, dokler se barva ne prime. Dlje kot bodo jajca v barvilu, bolj intenziven bo odtenek.