Pretekli teden je bil za bistriško podjetje Stela Haus zelo razgiban – na domačem terenu so namreč gostili tridnevni Stela Haus sejem, ki je obiskovalcem ponudil vpogled v svet lokalno izdelanih montažnih hiš, njihove prednosti in proces izdelave, pogovore z dobavitelji, posebne ugodnosti in sejemsko ponudbo kar osmih novih tipov skoraj nič-energijskih montažnih hiš Stela Haus.

Izjemna obiskanost sejma Stela Haus je tako zgolj potrdila uspehe podjetja Stela Haus, ki je do sedaj po Evropi postavilo več kot 300 montažnih hiš.

Stela Haus raste kot rastejo njihove skoraj nič-energijske montažne hiše

Zgodbo o uspehu so začeli pisati leta 2015, ko je ustanovitelj podjetja Vladimir Šunjka, ki je skupaj s Karlheinzem Guggenmosom solastnik firme, povsem naključno obiskal prostor v Gradcu, kjer so bile razstavljene montažne hiše različnih proizvajalcev.

»Tam se mi je porodila ideja, da se začnem ukvarjati s tem poslom. Začeli smo z majhnimi koraki in se razvili v resno podjetje.” Danes Stela Haus, ki je svojo dejavnost sprva začelo v Lenartu, od maja letos pa deluje v moderni in prostorni hali v Slovenski Bistrici, zaposluje 25 ljudi, pri čemer nameravajo svojo ekipo v prihodnje celo okrepiti, njihovo tržišče pa je po vsej Evropi.

Podjetje se trenutno nahaja v Slovenski Bistrici, kjer so preuredili obstoječo halo s površino tri tisoč kvadratnih metrov, v kateri so najmodernejši CNC in drugi stroji, ki jih upravljajo izkušeni in strokovno usposobljeni delavci.

Še 4.500 kvadratnih metrov je zunanjih površin. »To, da smo se odločili za novo lokacijo, je bila dobra odločitev. Proizvodnja in montaža hiš namreč zahtevata veliko prostora, poleg tega pa še dobro organizacijo in načrtovanje,« nam pove Vladimir Šunjka in doda, da so znani po tem, da se ukvarjajo tako s svetovanjem, projektiranjem kot tudi s proizvodnjo in montažo hiš. 

Kako nastajajo skoraj-nič energijske montažne hiše?

»Našim kupcem izdelamo idejno zasnovo, opravimo projektiranje in projekt pripeljemo do gradbenega dovoljenja. Strankam svetujemo, da sami ne odhajajo do projektantov, saj številni med njimi nimajo izkušenj z montažno gradnjo. Posledično se lahko povišajo stroški.«

Po pridobitvi gradbenega dovoljenja izdelajo načrt za delavnico, posamezne lesene elemente hiše izrežejo s CNC stroji, jih sestavijo in odpeljejo do stranke, kjer jih postavijo. Proizvodnja hiše traja od tri do pet dni, odvisno od velikosti, pred tem pa je potrebno izdelati izračun statike, naročiti stavbno pohištvo (okna, vrata, …), kar običajno traja nekaj mesecev.

»V 43 centimetrov debelo izolirano steno dolžine največ 13 metrov v naši proizvodni hali vstavimo stavbno pohištvo, fasado, električne inštalacije, … Hišo opremimo z žaluzijami, v ceni so vključeni komarniki, toplotna črpalka, talno gretje, centralna rekuperacija, …«

Po 90 dneh od začetka proizvodnje lahko kupec pričakuje montažo, v 150 dneh pa je hiša zaključena do faze “na ključ”, kupec pa lahko izbere tudi druge možnosti.

Sejem Stela Haus

Foto: Stela Haus

Zakaj izbrati skoraj nič-energijske montažne hiše Stela Haus?

Ne le, da so montažne hiše postavljene občutno hitreje kot klasične, skoraj nič-energijske montažne hiše imajo tudi številne druge prednosti.

»Hitra gradnja, naravni in energetsko učinkoviti materiali, objekti so odporni na potrese in požare. Povpraševanje po tovrstnih hišah se je v Petrinji in v Zagrebu, ker so se dobro izkazale v potresu, povečalo. Veliko ljudi nas vpraša, ali so te hiše odporne na neurja in veter. Odgovorimo jim, da ima vsaka hiša, če streha ni dobro narejena, s tem težave. Sicer pa montažne hiše brez težav kljubujejo močnemu vetru, saj so vsi statični izračuni prilagojeni mikrolokaciji, na kateri se nahaja objekt,« pojasnjuje Šunjka.

Nadaljuje, da so se tudi v nedavnih poplavah montažne hiše izkazale kot učinkovite: »Pri poplavljeni hiši je potrebno čimprej odstraniti spodnje farmacell plošče, zamenjati izolacijo in po nekaj dneh sušenja lesa ponovno zapreti steno.«

Izstopajoča kvaliteta: skoraj nič-energijska grodnja

V Stela Hausu se za razliko od nekaterih drugih ponudnikov držijo pravila glede debeline izolirane stene, ki znaša 43 centimetrov, s čimer dosegajo standard pasivne in skoraj nič-energijske gradnje.

»Pri vsakem objektu preverimo zrakotesnost, s čimer kontroliramo kvaliteto proizvodov in montaže. Rezultati, ki jih dosegamo, nas uvrščajo v pasivno gradnjo,« še doda Šunjka, ki tako zaključi, da so prav zato skoraj nič-energijske montažne hiše Stela Haus tako priljubljene med strankami, ki si želijo svoj sanjski dom.


Če tudi sami razmišljate o odločitvi za skoraj nič-energijsko montažno hišo, za sestanek in pogovor o svoji ideji kontaktirajte priznano podravsko podjetje Stela Haus, ki se ukvarja prav z izdelavo in postavljanjem sanjskih nizkoenergijskih montažnih domov.