Sodobna potrošniška družba se pogosto odraža tudi v naših predalih, omarah in po šivih pokajočih shrambah. Izdelkov, ki jih kupimo, pa nato uporabimo zgolj enkrat ali pa kar nikoli, je namreč veliko …

Po drugi strani pa nam socialna omrežja pogosto prikazujejo vse bolj moderen slog minimalizma, ki je povsem v nasprotju s kopičenjem kupljenih izdelkov.

Trend zadnjih mesecev je tako »odhrčkavanje«, postopno odstranjevanje odvečnih oziroma podvojenih predmetov v našem domu.

Odhrčkavanje ni le način, kako pospraviti svoj dom, ampak je tudi način, kako pospraviti svoje življenje. Ko se namreč znebimo stvari, ki nam ne služijo, se osvobodimo tudi bremena, ki ga te stvari predstavljajo. Odhrčkavanje nam pomaga, da se osredotočimo na tisto, kar je res pomembno, in da živimo bolj preprosto, lahkotno in srečno.

Odhrčkavanje ima lahko številne pozitivne učinke na naše fizično, duševno in čustveno stanje, prinese pa nam lahko več prostora, več časa, več denarja in predvsem več zadovoljstva.

Kako se lotiti odhrčkavanja po kategorijah?

Odhrčkavanje po kategorijah je metoda, ki jo je razvila Marie Kondo, in ki temelji na principu, da se lotimo odhrčkavanja po vrsti stvari, ne po prostorih. Tako se izognemo ponavljanju dela in se lažje osredotočimo na vsako stvar posebej. Marie Kondo predlaga, da sledimo naslednjemu vrstnemu redu kategorij:

 1. Oblačila
 2. Knjige
 3. Papirji
 4. Drobnarije
 5. Spominki

Za vsako kategorijo velja isti postopek:

 • Zberemo vse stvari iz te kategorije na enem mestu, da vidimo, koliko jih imamo.
 • Vzamemo vsako stvar v roke in se vprašamo, ali nam ta stvar zbudi iskrico veselja. Če je odgovor da, jo obdržimo. Če je odgovor ne, se ji zahvalimo in jo odstranimo.
 • Stvari, ki jih obdržimo, pospravimo na svoje mesto, tako da so vidne, dostopne in urejene.

Oblačila

Oblačila so prva kategorija, s katero se lotimo odhrčkavanja, saj so običajno najlažja za ocenjevanje in odločanje. Oblačila lahko razdelimo na podkategorije, kot so zgornji deli, spodnji deli, obleke, plašči, spodnje perilo, nogavice, čevlji, dodatki in drugo. Za vsako podkategorijo velja isti postopek, ki smo ga opisali predhodno:

 • Zberemo vsa oblačila iz te podkategorije na enem mestu, na primer na postelji ali na tleh.
 • Vzamemo vsak kos oblačila v roke in se vprašamo, ali nam ta kos oblačila zbudi iskrico veselja. Če je odgovor da, ga obdržimo. Če je odgovor ne, se mu zahvalimo in ga odstranimo.
 • Oblačila, ki jih obdržimo, pospravimo na svoje mesto, tako da so vidna, dostopna in urejena.

Oblačila, ki jih zavržemo, lahko podarimo, prodamo, recikliramo ali zavržemo, odvisno od njihovega stanja in vrednosti. Pomembno je, da se jih znebimo čim prej, da ne zavzemajo prostora in energije.

Odhrčkavanja se lahko lotite tudi nekoliko bolj preprosto – s 366-dnevnim izzivom. Vsak dan si zadajte iz svojega stanovanja odstraniti vsaj eno odsluženo, neuporabno, podvojeno ali kako drugače odvečno stvar. Na koncu leta bo vaš dom občutno prostornejši in lahkotnejši!

Knjige

Knjige so druga kategorija, s katero se lotimo odhrčkavanja, saj so običajno lahko prepoznavne in ločljive. Knjige lahko razdelimo na podkategorije, kot so romani, strokovna literatura, revije, stripi, učbeniki, priročniki in drugo. Za vsako podkategorijo velja isti postopek kot opisano prej.

Papirji

Papirji so tretja kategorija, s katero se lotimo odhrčkavanja, saj so običajno najbolj raztreseni po stanovanju, njihovo »čiščenje« pa zahteva precej časa in energije, saj moramo preveriti, ali jih še potrebujemo ali ne.

Drobnarije so četrta kategorija, s katero se lotimo odhrčkavanja, saj je običajno najbolj raznolika in obsežna. Komajdarija so vse tiste stvari, ki ne spadajo v nobeno drugo kategorijo, in ki jih imamo po vseh predalih, omarah, policah in kotih. To so lahko kozmetika, nakit, zdravila, elektronika, igrače, orodje, športna oprema, dekoracija, darila in drugo. Za vsako podkategorijo velja isti postopek, kot smo ga že opisali.

Spominki

Spominki so peta in zadnja kategorija, s katero se lotimo odhrčkavanja, saj so običajno najtežja za ocenjevanje in odločanje. Spominki so vse tiste stvari, ki imajo za nas sentimentalno vrednost, in ki nas spominjajo na našo preteklost, naše ljubljene, naše dosežke ali naše sanje. To so lahko albumi, medalje, diplome, pisma, darila, detajli s potovanj, umetnine, ročna dela in drugo. Za vsako podkategorijo velja isti postopek:

 • Zberemo vse stvari iz te podkategorije na enem mestu, na primer na mizi ali na tleh.
 • Vzamemo vsako stvar v roke in se vprašamo, ali nam ta stvar zbudi iskrico veselja. Če je odgovor da, jo obdržimo. Če je odgovor ne, se ji zahvalimo in jo odstranimo.
 • Stvari, ki jih obdržimo, pospravimo na svoje mesto, tako da so vidne, dostopne in urejene. Marie Kondo priporoča, da spominke shranjujemo v posebne škatle, albume, okvirje ali druge predmete, ki jih lahko postavimo na vidno mesto, kjer jih lahko občudujemo in cenimo.

Odhrčkavanje je izziv, ki lahko spremeni naše življenje na bolje, saj se z njim znebimo vsega, kar nam ne prinaša veselja ali koristi, in obdržimo le tisto, kar nam služi in nas osrečuje.