Ste že postavili božično smreko? Preverite, kako jo zaščitite pred svojo mačko

Martina Lebar, 18.12.22 ob 03:14

Mačke se zelo rade “poigrajo” z božičnim drevesom. A za lastnike to ni vedno zabavno.

Ste že postavili božično smreko? Preverite, kako jo zaščitite pred svojo mačko

Božič je tik pred vrati in nekateri imajo v dnevnih sobah že postavljena in praznično okrašena božična drevesa, ki polepšajo celotno stanovanje. Žal pa se nad njimi vsako leto izživljajo tudi hišni ljubljenčki. Največkrat so mačke tiste, ki božična drevesa enostavne ne morejo pustiti pri miru. Pri tem pa se zelo hitro lahko kaj zlomi ali pa se božično drevo prevrne.

To pa ne pomeni, da se morajo lastniki mačk odreči božičnemu vzdušju, ki ga prinaša lepo okrašena smreka. Za vas smo zbrali pet priporočil, kako lahko okrašena drevesa zaščitite pred svojim kosmatincem.

Mački ne dajte priložnosti, da se ukvarja z drevesom

Mačke se velikokrat spravijo na božična drevesa, saj zanje predstavljajo vir zabave in raziskovanja. Zato je dobro, da pozornost odvrnete od drevesa in okraskov. Zaposlite svojo mačko in ji zagotovite veliko priložnosti za igro, praskanje in plezanje. Potem božično drevo ni več tako zanimivo. Dobro je tudi, da mački priskrbite kakšno igračo, ki je bolj zanimiva od smreke.

Pomembno je tudi, da date mački jasna pravila. Če se poskuša igrati z okraski na drevesu, opraskati deblo ali celo skočiti ali splezati nanj, ji z odločnim in glasnim “Ne” vsakič povejte, da tega ne sme storiti.

Smreka je za mačko lahko strupena

Stojalo za božično drevo mora biti stabilno in težko, da je drevo dobro pritrjeno in ga mačka ne more prevrniti. Nekatera stojala so narejena tako, da se vanje lahko nalije voda, da je drevo dlje časa sveže. A mačke ne smejo imeti dostopa do te vode, ker smreka v vodo sprošča snovi, ki so strupene. Poleg tega se lahko v stoječi vodi kopičijo škodljivi pesticidi. Da vaša mačka ne bi prišla do vode, je pomembno, da je stojalo dobro pokrito.

Tudi eterična olja smreke so lahko strupena. Če vaša mačka na primer je ali grizlja iglice, je pomembno, da jo opazujete, če bi kazala kakršnekoli znake zastrupitve.

Foto: Twitter.

Izberite okraske, ki se ne zlomijo in niso nevarni za mačko

Svetleči okraski božičnega drevesa privabijo mačke, zato se z njimi velikokrat želijo igrati. Če želite, da bo vaše božično drevo zaščiteno pred mačkami, je pomembna sama izbira okraskov.

Tanki svetlikajoči trakovi, s katerimi krasimo božična drevesa, so za mačke lahko zelo nevarna, če jo pogoltnejo. Obstaja na primer nevarnost notranjih poškodb ali črevesne zapore. Nevarne so tudi steklene kroglice, ki se zlahka zlomijo. Težava ni le v tem, da je črepinje treba očistiti, ampak tudi v tem, da so zlomljene kroglice nevarne tako za mačko kot za ljudi.

Če se ne želite odreči lomljivim okraskom, jih obesite na višje dele drevesa, ki niso v dosegu mačke. Sicer pa obstajajo okraski iz drugih materialov, ki so prav tako lepi, nelomljivi in varni za štirinožnega kosmatinca.

Smreko lahko tako okrasite tudi z okraski iz lesa ali papirja. Uporabite lahko tudi storže, pentlje, medenjake, okraske iz slame, posušene koščke pomaranče, cimetove palčke in podobno.

Pomembna je tudi primerna razsvetljava

Tudi pri osvetljavi je dobro upoštevati nekaj preprostih navodil. Nujno je, da se odrečete pravim svečam, ne le zaradi požarne varnosti, ampak tudi zaradi varnosti svojega ljubljenčka. Izberite raje osvetljavo na elektriko. Skrijte odvečne kable, da mačke ne morejo priti do njih.

Morda bi bilo smiselno opustiti osvetlitev v spodnji vrsti božičnega drevesa, da je mačka ne bi dosegla. Ko ne boste doma in bo vaš ljubljenček sam, je priporočljivo da osvetlitev ugasnete.

Izberite varno lokacijo

Pomemben dejavnik, če ne želite imeti težave z mačko v božičnem času, je lokacija božičnega drevesa. Izberite mesto v stanovanju, kjer ima mačka malo možnosti, da skoči na smreko. Torej ne poleg visokega pohištva ali okenskih polic.

Drevo je najbolje postaviti v sobo, ki jo lahko zaklenete. To zagotavlja, da se nič ne zgodi, ko je mačka sama doma.