Ste vedeli? Te rastline polži sovražijo

Uredništvo , 15.08.23 ob 17:43

Če imate problem s polži, je morda čas, da posadite katero izmed teh rastlin.

Ste vedeli? Te rastline polži sovražijo

Polži lahko predstavljajo težavo za vaše vrtnine in rože, vendar lahko z uporabo določenih rastlin ustvarite naravno obrambo. Rastline, kot je sivka, ki oddajajo vonjave, ki polžem niso všeč, lahko pomagajo odgnati nezaželene obiskovalce. Primerna izbira so rožmarin, timijan, meta, origano in žajbelj.

Sajenje teh rastlin v bližini vaših pridelkov lahko pomaga ohraniti vaše rastline zdrave in varne pred škodljivci. Uporaba naravnih odganjalcev je okolju prijazna alternativa kemikalijam in lahko prispeva k ustvarjanju uravnoteženega okolja v vašem vrtu. Zbrali smo nekaj rastlin, ki jih lahko posadite, če imate problem s polži:

Sivka

Sivka je znana po svojem prijetnem vonju in ima lastnost, da odvrača polže. Njihov vonj ni prijeten za polže, zato jih lahko posadite v okolici svojih vrtnin in cvetličnih gredic. Ko polži zaznajo vonj sivke, se bodo raje premaknili stran od območja, saj jim vonj ne ustreza.

Rožmarin

Rožmarin je še ena rastlina z močnim vonjem, ki polžem ni všeč. Njegove iglice in aroma lahko delujejo kot naravna ovira. Posadite ga v bližini rastlin oziroma vrtnin, ki jih želite zaščititi pred polži.

Timijan

Timijan je dišeča rastlina, ki oddaja vonjave, ki polžem niso všeč. Tudi sajenje timijana v bližini vrtnin lahko prispeva k odganjanju teh nadležnih škodljivcev.