Sodobna arhitektura, zaznamovana z inovativnostjo, minimalizmom in estetskimi izzivi, nas nenehno preseneča z novimi koncepti in oblikovalskimi pristopi. Ograja ni več le funkcionalni element, ki zagotavlja varnost in zasebnost, ampak je postala izraz naše osebnosti in estetskih preferenc. Odkrijte, kako lahko Guardi ograje dopolnijo vašo arhitekturno vizijo.

Številni menijo, da dvoriščna ograja predstavlja vizitko vsakega domovanja. Je namreč prvo, kar ugledamo, ko se vračamo v varno zavetje lastnega doma in obenem prvo, na osnovi česar naši obiskovalcu dobijo vtis tako o kraju, na katerem bivamo, kot nas samih, zaradi česar je ograjo priporočljivo uskladiti z arhitekturnim slogom same hiše.
Ker pa slednja vsaj v primerjavi s stanovanjem v pogledu vzdrževanja od nas že tako zahteva precejšen vložek, je najboljša izbira alu ograja, kakršno v skoraj neomejenih različicah in kombinacijah ponuja podjetje Elšnik, vodilni ponudnik Guardi aluminijastih ograj v Sloveniji.
Alu ograja – za razliko od tiste, izdelane iz kovine ali lesa – ne rjavi niti ne trohni, s čimer se uvršča med najbolj trajnostne izdelke. Možno jo je obarvati v katerikoli odtenek po RAL lestvici, ki vključuje več kakor 250 različnih možnosti, ali v katerokoli od posebnih, ekskluzivnih Guardi barv, kot je imitacija lesa.
Prav to je tudi razlog, da Guardi alu ograja navsezadnje velja za unikatno izbiro, na katero se priznava kar petnajstletna garancija.

Alu ograja naj dopolni in obogati arhitekturni slog hiše

Dvoriščna vrata in ograja, tudi balkonska ograja, nedvomno sodijo med tiste elemente, ki zaokrožijo celoten izgled hiše, zato ni nepomembno, kakšen slog alu ograje izberemo.
Če gre za novogradnjo oziroma objekt minimalističnih linij, bo gotovo ustreznejša alu ograja z moderno postavitvijo lamel, medtem ko klasičen slog hiše zahteva tradicionalnejše, polnejše, tudi z okraski opremljene elemente.

V pomoč pri izbiri sloga alu ograje in za lažjo predstavo o končnem izgledu te se je mogoče opreti na konfigurator, simulacijsko orodje za virtualno izdelavo tako balkonske kot dvoriščne ograje ter vrat, katerega rezultat zaposlenim v podjetju Elšnik predstavlja osnovo za izdelavo informativne ponudbe in izračuna, četudi sodelovanje z njimi vključuje meritev ter svetovanje na sami lokaciji.
Na splošno se alu ograje Guardi delijo v štiri slogovne skupine, pri čemer vsaka zajema več linij, podrobneje predstavljenih v nadaljevanju, vse njih pa je možno opremiti tudi z različnimi sistemi dvoriščnih vrat (drsna, eno ali dvokrilna).

Alu ograje Guardi v modernem slogu

Dandanes nadvse priljubljena izčiščenost arhitekturnih linij in k minimalizmu usmerjena postavitev okrasnih elementov, h katerim med drugim sodi alu ograja, prispevata k elegantnemu videzu številnih novogradenj ter obnovljenih starejših objektov. Izbirati je mogoče med linijami:
Linea |Gre za najnovejši model alu ograje v Guardi katalogu, katerega največja posebnost je, da stebri, na katere so vpete lamele, z ulične strani niso vidni.
Loos | Ta alu ograja podpira barvno kombiniranje, s katerim pridobi svežino in bogatost, saj so linije izredno ravne.
Loskana | Izpeljanko Toskane poudarjajo dekorativni okraski, kakršna so različna polnila in ornamenti, zaradi katerih alu ograja velja za eno bolj unikatnih, predvsem pa posebnih.
Nouveau | Klasična alu ograja sodobnega videza premore vodoravno linijo panel, ki jih je mogoče vpeti v stranski vpenjalni ali ograjni profil. Poleg tega je standarden razmak med letvicami (40 mm) v želji po več zasebnosti možno zmanjšati (minimum je 15 mm), priporočljivo pa je tudi barvno kombiniranje.
Plissee | Tudi pri tej alu ograji je standarden razmak med lamelami (30 mm) možno zmanjšati (minimalen razmak znaša 15 mm), kar omogoči več zasebnosti.
Trento | Nadvse priljubljen model ima lamele vpete pod kotom, kar zastira poglede mimoidočih, alu ograja pa kljub temu še vedno diha. Gre za zaprto izvedbo, ki zagotavlja intimnost.
Triest | Nadgrajena različica alu ograje Nouveau slovi po jasni, ravni liniji odebeljenih lamel, katerih standarden razmak znaša 40 mm, možno pa ga je tudi skrajšati.

Alu ograje Guardi v tradicionalni izvedbi

Alu ograje tradicionalnega sloga se podajo tako rekoč k prav vsakemu arhitekturnem stilu, pa naj gre za novogradnjo ali starejši objekt. Glede na to, da v večini primerov podpirajo različne barvne kombinacije in jih je mogoče opremiti celo z raznoraznimi dodatki, okraski ali ornamenti, je z njimi najlažje izstopiti iz množice. Izbirati je mogoče med linijami:
Gloriette | Vertikalne linije tega modela alu ograje podpirajo najrazličnejše oblike polj, zaključkov in barvnih kombinacij, medtem ko je standardni razmak med panelami (70 mm) mogoče zmanjšati vse do 7 mm.
Milano | Gre za kombinacijo letev alu ograje Merlin in paličic alu ograje Gloriette, ki jo je mogoče realizirati v ravnem, konveksnem ali konkavnem načinu.
Modena | Ta alu ograja se lahko montira tako na zidane kot betonirane stebre, kar jo najbolj približuje klasičnim lesenim ograjam preprostih in elegantnih linij, zaradi katerih se poda tako objektom novejše kot starejše gradnje.
Palma | Alu ograja v tej izvedbeni različici podpira barvno kombiniranje in je značilna po izredno ravnih linijah.
Roma | Vertikalne linije, ki spodbujajo opremljanje z dodatki, nameščenimi na vnaprej pripravljeno podlogo, zlahka dosežejo edinstvenost alu ograje tradicionalnega, a hkrati nadvse sodobnega videza.
Toskana | Model Toskana podpira polnila različnih perferacij, medtem ko je sicer to alu ograjo možno opremiti s številnimi okraski.
Siena | Enostavna in tradicionalna alu ograja podpira dodatke v obliki ornamentov, ki razbijejo njene ravne linije.

 

Alu ograje Guardi v podeželskem slogu

Klasične različice alu ograj poudarijo domačnost in ostajajo brezčasne, prilegajo pa se tako rekoč vsakemu objektu. Izbirati je mogoče med linijami:
Merlin | Tradicionalna alu ograja, kot je ta, nikoli ne pride iz mode, še najmanj na slovenskem podeželju, saj tega dobesedno pooseblja.
Treviso | Ta različica alu ograje v klasičnem slogu ne podpira opremljanja balkonov in teras, je pa možno razmak med lamelami s standardnega (60 mm) zmanjšati na minimalno 15 mm.
Umbria | Alu ograja, s katero je zaradi številnih različic, od polnejših do nadvse enostavnih, za kar poskrbi široka paleta dodatkov, zagotovo najlažje doseči edinstvenost.

Alu ograje Guardi v ekskluzivni izvedbi

Ekskluzivni modeli alu ograje Guardi so drugačni in v večini primerov združujejo klasičen slog z modernimi, sodobnimi elementi, omogočajo pa tudi barvno kombiniranje, kar jih dela povsem drugačne. Njihova posebnost je prav tako, da v večini primerov ne podpirajo opremljanja balkonov in teras (balkonska ograja je izključno del Venezie), zato za prav vsak objekt niso primerni. Izbirati je mogoče med linijami:
Epos | Najnovejši trend alu ograj se kaže v stremljenju k nevidnosti stebrov z ulične strani in dvobarvnosti, ki ograjo poživi. Posebnost Eposa je tudi v tem, da je ograjo ne glede na vratni sistem mogoče opremiti s pogonom na daljinsko upravljanja za zapiranje in odpiranje.
Palermo | Palermo alu ograja pride najbolj do izraza, če so kapice v drugi barvi kakor palice, katerih razmak je spremenljiv. Njen izgled je namreč v veliki meri odvisen prav od detajlov.
Venezia | Spoj tradicije in modernosti daje tej alu ograji posebno eleganco, enako pa velja za prilagodljiv razmak med panelami (standarden znaša 80 mm, minimalen 30 mm). Med ekskluzivnimi modeli Guardi aluminijastih ograj je sicer ta edini, ki vključuje tudi balkonske in terasne površine.
Vista | Eden novejših sistemov omogoča obilo zasebnosti in je posebej primeren za tiste s hišnim ljubljenčkom, saj je Vista alu ograja zaprtega sistema ter velja za eno najtrdnejših.

Z vsemi predstavljenimi modeli, razvrščenimi v različne slogovne skupine, se alu ograje Guardi uvrščajo med tiste ograje, ki vzbujajo pozornost obiskovalcev in obenem zadovoljstvo prebivalcev hiše leta, pravzaprav desetletja dolgo.