So tudi vaš dom že zavzeli “smrdljivci”?

Uredništvo , 25.09.22 ob 03:00

Pripravili smo nekaj nasvetov, da bo vaše srečanje z njimi čim manj intenzivno.

So tudi vaš dom že zavzeli “smrdljivci”?

Smrdljivci so naš velik sovražnik, ne samo, da jeseni rinejo v hišo, njihovo letenje okoli nas ni ravno prijetno, za seboj pa pustijo tudi oster in neprijeten vonj. Ščitaste stenice, katerim pogovorno rečemo tudi smrdljivci, spadajo v družino stenic, v katero danes uvrščamo več kot štiri tisoč žuželk, skoraj vse pa nam tako rekoč ‘nagajajo’ v domu. Dotične stenice ne smrdijo ves čas. Edini trenutek, ko jih boste zavohali, je, ko se bodo počutili ogrožene ali ko bodo naleteli na prezgodnjo smrt, ko jih bomo mečkali. Ta oster vonj je del njihove obrambe pred plenilci, kot so ptice in ljudje. Smrdljiva kemikalija prihaja iz žleze na trebuhu in nekatere vrste smrdljivcev lahko kemikalijo poškropijo celo nekaj centimetrov stran. Nekateri vonj primerjajo z vonjem po dihurju, drugi zavohajo koriander …

Kaj storiti, da ne napadejo hiše ali stanovanja?

So sezonske stenice, v zimskih mesecih pa se skrivajo v zgradbah ali domovih, v stenah, podstrešju … v vseh kotičkih, kjer se lahko izognejo mrazu. Na srečo v vaši hiši ne povzročajo škode, so pa izredno nadležni, privlačita jih toplota in svetloba. Ko je spomladi dovolj toplo, prilezejo na plano in se začnejo razmnoževati, še posebno so nadležni v poletnem vrtu, ko napadejo naše zelenje. Čeprav si jih želite zmečkati, boste to takoj obžalovali. Kadar jih zmotimo ali zdrobimo, bodo spustili smrdljiv vonj, ki lahko traja več ur. Zato se raje poslužujte sesalca, nato pa vrečko ali posodo izpraznite v smeti, ki naj bodo zunaj.

Smrdljivci so dovolj veliki, da jih hitro opazimo, ko v vašem domu lezejo ali letijo, vendar so še vedno dovolj majhni, da se lahko nevidno prikradejo v vašo hišo. Tipične vstopne točke vključujejo okna, vrata, zračnike ali špranje. Poskrbite, da boste zapirali vrata in okna, zračniki naj imajo mrežico, špranje pa zatesnite s tesnilom.

Zunanje luči ponoči privlačijo smrdljive žuželke, zanje je to kot neonski znak za prosto delovno mesto, zato Reader’s Digest priporoča, da zunanjo razsvetljavo uporabljate čim manj. Ugasnite luči na verandi in spustite žaluzije, da preprečite, da bi se svetloba razlila ven.

Smrdljivci imajo radi sončno stran hiš, zbirajo pa se tudi v travi in užitnih ostankih okoli vaše hiše. Tam jih je lahko na stotine. Zato vse ostanke v bližini hiše pograbite in jih vrzite v smeti oziroma kompost. Manj priložnosti za skrivanje okoli hiše bodo imeli, manj možnosti je, da bodo ob prvem mrazu začeli siliti v stanovanje ali hišo.

Stenice se skrivajo povsod, zato preden boste predmete nesli v garažo ali shrambo, preverite vrečke, igrače ali vrtne rokavice, preverite tudi okrasne predmete na verandi ali terasi, preden jih pospravite.