Sedaj je pravi čas za načrtovanje vrta

Uredništvo , 22.01.23 ob 03:15

Vaš vrt pozimi še počiva, zato je pravi čas, da pričnete z načrtovanjem urejanja vašega vrtička.

Sedaj je pravi čas za načrtovanje vrta

Če se nameravate v prihajajoči sezoni lotiti zasnove in zasaditve vrta, je sedaj pravi čas, da s tem začnete. Zima je namreč čas, ko narava počiva, kar pomeni, da jo lahko za načrtovanje izkoristijo tako izkušeni vrtnarji kot tisti z manj izkušnjami pri urejanju.

V zimskem času, ko neurejenih trat ali gredic, razraščenega drevja in grmovja ter kupov kamenja, zidakov in druge navlake” ne zakriva bujno zelenje, je neurejenost okolice hiše najbolj očitna. Čas počitka pa lahko odlično izkoristite tudi za načrtovanje usode vašega vrta.

Čimprej začnite z načrtovanjem

Če ste sklenili, da boste v prihajajoči sezoni na novo uredili del vrta ali pa kar celotno okolico hiše, je januar pravi čas za načrtovanje. Narava namreč počiva, manjše rastline so odmrle ali uvenele, večji grmi in drevesa so brez listja in tako omogočajo dostop tudi v kotičke vrta, ki so sicer zaraščeni in težko dostopni.

Zdaj je čas, ko lahko najbolje ocenite obliko in velikost svojega vrta. Da pa se pri načrtovanju ne boste ušteli, bo najbolje, da se z dolgim jeklenim metrom in beležko podate na teren.

Risanje načrta na pamet” namreč uspe le tistim z zelo dobro prostorsko predstavo, vsi ostali pa se pri oceni velikosti kaj hitro zmotimo tudi za meter ali dva.

Določite namen vašega vrtička

Že res, da prvi vtis na opazovalca naredi videz oziroma privlačnost vrta. A za tiste, ki bodo vrt vsakodnevno uporabljali, je bolj kot lepota pomembna uporabnost.

Zato ob načrtovanju vrta ne pozabite na razmislek, čemu bo vrt pravzaprav služil.

Vprašajte se, ali boste na vrtu parkirali eno ali več vozil? Mora čezenj potekati dovozna pot do garaže? Je dovolj, če je pot široka za en avtomobil, ali se morata na njej srečati dva? Mora omogočati dostop traktorju ali tovornemu oziroma dostavnemu vozilu (na primer za dostavo kurilnega olja, drv, premoga …)? Mora omogočati dostop starejši osebi ali invalidu na vozičku? in podobno.

Vse to je pomembno za določitev širine, oblike pa tudi nosilnosti dovozne poti. Če boste na vrt le vsake toliko zapeljali avto, je čisto dovolj, da je ta peščena, široka za širino kolesni, če pa mora prenesti obremenitev težjih vozil, naj bo asfaltirana ali tlakovana z ustreznimi tlakovci.

Bo vrt namenjen tudi razgibavanju – bodisi ljubljenčka (dovolj prostora za tekanje), otrok (igrala), ali odraslih (prostor za balinanje, pikado, jogo, minigolf …)?

V tem primeru predvidite dovolj prostora za te aktivnosti, pri tem pa ne pozabite na osončenost oziroma zasenčenost različnih delov vrta.

Želite vrt zasnovati tako, da boste na njem gojili zelenjavo, zelišča ali sadje?

Potem predvidite prostor za grede ali manjši sadovnjak, ki naj bo vsaj delno, na primer z nasadom ali nizko ograjo, ločen od prostora za igro otrok in kosmatih ljubljenčkov. Če je le mogoče, naj bo zelenjavni vrt čim bolj na soncu, hkrati pa ne v neposredni bližini ceste.

Predhodno pomislite tudi, kateri del vrta bi želeli – bodisi zaradi pogostega vetra, neprivlačnega ozadja, neželenih pogledov ali preveč sonca – zastreti. Ter tudi, katere poglede oziroma razglede, na primer na bližnjo reko, travnik ali podobno, bi želeli ohraniti in poudariti. Ko boste vedeli to, se boste laže odločili, kako razporediti različne funkcionalne elemente vrta, na primer otroška igrala, vrtno uto, mizico za zajtrke na vrtu, prostor za piknike in podobno.

Ne pozabite na goste vašega vrta

Babica si želi vrt, na katerem bi vzgojila nekaj zelenjave in cvetja ter posedela s sosedami, očka bi na vrtu igral nogomet in prirejal piknike, mama bi gostila čajanke, gojila vrtnice in se ob koncih tedna sproščala v viseči mreži… Potem so tu še otroci – deček bi plezal po drevesih in se igral skrivalnice, deklica pa bi na vrtu postavila grad za svoje punčke …

Najbrž je tudi pri vas tako, da različni člani gospodinjstva od vrta želijo in pričakujejo različne stvari. Najlaže in najbolj idealno je, če je prostora dovolj in lahko uresničimo prav vse želje. A ker to pogosto ni mogoče, se poskušajte dogovoriti tako, da bo imel vsak občutek, da vsaj v enem kotičku vrta lahko počne, kar ga je ali jo je volja.

Predvsem je uživanje na vrtu pomembno za otroke, ki se bodo s tem naučili zdravega odnosa do narave, poleg tega pa se razgibali.

Poleg tega ne pozabite tudi na živalske goste; če se želite v svoji zeleni oazi družiti s pticami, metulji, kresničkami in drugimi živalcami, v njem načrtujte vodni motiv, zasaditve dišečih rastlin in predele z visoko travo ali grmičevjem, kjer bodo živali našle zavetje.

Šele ko ste določili in v svoj načrt vključili vse zgoraj naštete dejavnike, je čas za razmišljanje o izbiri rastlin.