Pomlad reprezentanti nov začetek. Ta nov začetek pa marsikoga motivira, da počiti in pospravi svoje stanovanje. Pri tem pa je pomembno, da si za spolnadansko čiščenje vzamemo dovolj časa in da ne hitimo.  Zato je najbolje, da se čiščenja lotimo takrat, ko imamo čas. Vsak impulzivni začetek z željo po čimprejšnjem koncu se ne bo končal dobro. Zato je pred spomladanskim čiščenjem priporočljivo, da naredimo načrt, koliko ur ali dni mu bomo namenili.

Pri samem postopku čiščenja pa je priporočljivo, da imamo nek sistem, saj ni zadosti, da se zadeve lotimo brez načrta. Tako je zelo dobro, da spišemo načrt, kaj bomo naredili najprej in v katerih prostorih bomo začeli. Najbolje je, da začnete z “inventuro”. Tukaj pa ni pomembno, katerega prostora se prvič lotimo. Po opravljeni “inventuri”, se lahko lotimo preostalega pospravljanja. Sledi čiščenje oken in pranje zaves ter brisanje prahu. Čisto na koncu pa še posesamo stanovanje in pomijemo tla.

Nekaj priročnih nasvetov za spomladansko čiščenje:

  • vsa potrebna čistila, krpe, metle in druge pripomočke si pripravimo vnaprej
  • pri uporabi čistil ne pretiravajmo, saj so nekatera od njih zelo agresivna in škodljiva, s posebnimi čistili se lotimo le zelo umazanih ali občutljivih stvari
  • čistiti začnemo vedno pri vrhu (najprej se lotimo pajčevin in brisanja prahu, šele nazadnje posesamo in pomijemo tla)
  • s čiščenjem začnemo v tistem kotu sobe, ki je najbolj oddaljen od vhoda
  • čistimo in pospravljamo pri odprtem oknu
  • spomladansko čiščenje je idealna priložnost tudi za “inventuro” po omarah
  • pospravljanje si popestrimo s prijetno glasbo
  • ko končamo,si privoščimo sproščujočo kopel in se prepustimo uživanju v čistem in dišečem domu

Tako se pravilno čistijo posamezni prostori stanovanja

Glede na prostor, ki se ga v sklopu spomladanskega čiščenja lotimo, je dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil, da bo prostor čim bolje očistimo. V kopalnici se čiščenje začne pri omarah, le-te z vlažno krpo pobrišemo, sledi ogledalo, ki ga s čistilom očistimo in nato še poliramo. Sledi tuš, stranišče in umivalnik. Seveda pa pri spomladanskem čiščenju ne smemo pozabiti na ploščice, ki jim preostali del leta ne posvetimo preveč pozornosti. Previdni moramo biti pri fugah, saj so občutljive na kislino. Lahko pa jih očistimo z običajnimi domačimi sredstvi, kot je soda bikarbona. Preprosto zmešamo sodo bikarbono z mlačno vodo, da nastane pasta in jo nato s staro zobno ščetko nanesemo na fugo. Lahko pa pecilni prašek nanesemo tudi neposredno na vlažno gobico in obrišemo fuge.

Pri čiščenju dnevne sobe in spalnice je dobro, da se najprej lotimo pranja posteljnine in prevlek vzglavnikov. Seveda tega ne bi smeli početi le med spomladanskim čiščenjem, ampak redno. Oblazinjeno pohištvo in usnjene sedežne garniture očistimo s posebnimi čistili za tovrstno pohištvo. Pomembno je tudi, da v spalnici očistimo vzmetnico in odstranimo prah z letvenega okvirja. Zavese je treba oprati v vseh prostorih. Pomembna sta pravilen program pranja in pravilna nega. Na splošno velja, da zavese lahko operemo v pralnem stroju pri 30 stopinjah Celzija.

V kuhinji najprej z vlažno krpo obrišemo notranjost omare. Nato izpraznimo in očistimo hladilnik, lahko ga tudi predhodno odmrznemo. Očistiti moramo tudi pečico. Če želimo odpraviti nadležno drgnjenje, nam lahko pomagajo soda bikarbona ali pecilni prašek. Pri spomladanskem čiščenju ne smemo pozabiti na napo. Za pravilno čiščenje je treba filter namočiti v toplo vodo s tekočino za pomivanje posode in na koncu dobro posušiti. Tudi tukaj je pomembno očistiti ploščice, da se znebimo mastnih madežev. Očistimo tudi delovne površine in štedilnik. Za to obstaja tudi nekaj domačih sredstev, tudi tukaj je pecilni prašek zelo priročen. Odstranjevanje vodnega kamna pa je zelo enostavno s kisom ali citronsko kislino.

Čiščenje je dobro tudi za psiho

Kot je dejala psihologinja Sandra Jankowski, si s čiščenjem zastavimo cilj in ko ga dosežemo, naši možgani sproščajo endorfine, torej hormone sreče, zato smo zadovoljni, saj imamo občutek, da smo nekaj dosegli. Čiščenje tudi dokazano zmanjšuje stres. V najboljšem primeru lahko redno čiščenje postane celo nekakšna meditacija: “Če dejavnost ponuja pravo mešanico izziva in sprostitve ter postane nekakšna rutina, lahko dosežete ta učinek”.

Glede na raziskavo britanskega inštitut za raziskovanje javnega mnenja YouGov 63 odstotkov anketiranih enkrat letno opravi večje čiščenje. Vendar se le 19 odstotkov omeji na klasičen čas spomladi.

Različne študije na to temo kažejo, da se za psihično počutje še splača redno čiščenje stanovanja. Raziskovalci z Univerze v Londonu so ugotovili, da čiščenje vsaj enkrat na teden zmanjša tveganje za razvoj depresije za 20 odstotkov. Druga študija pravi, da se lahko bolje osredotočimo in smo bolj produktivni, če je neposredno delovno okolje čisto in urejeno. “V urejenem stanovanju se samodejno počutimo varnejše in bolj udobno. Po drugi strani pa lahko, če je stanovanje neurejeno, poveča notranji občutek stresa,” pravi Jankowski.