Preverite nasvete, da bo vaša božična zvezda uspevala ob božiču in še dlje

Sara Jagodič, 10.12.22 ob 03:12

Božič je pred vrati, vaša božična zvezda pa, namesto da bi krasila vaše domovanje, kaže znake, da bo zdaj zdaj ovenela.

Preverite nasvete, da bo vaša božična zvezda uspevala ob božiču in še dlje

Božična zvezda sicer ni pretirano občutljiva sobna rastlina, a ker jo gojimo predvsem zato, da bi v naš dom v prazničnem času s svojimi živordečimi listi prinesla še dodatno mero božičnega vzdušja, moramo v tem kratkem času poskrbeti, da bo dobila vse, kar potrebuje.

Božična zvezda je trajnica, ki izvira iz Mehike. Pri nas jo načeloma gojimo kot enoletnico, v predelih, kjer temperatura vse leto ostane nad 10 stopinj Celzija, pa uspeva tudi kot trajnica. Najbolj priljubljeni, lahko bi rekli že kar tradicionalni božični lončnici z rdečimi listi se v zadnjih letih pridružujejo tudi bolj kričeči odtenki – vse od bele do kremne, svetlo oranžne, rumene in rožnate.

Božična zvezda lahko uspeva vse leto

Navada je, da božično zvezdo v januarju zavržemo. K temu nas napeljuje dejstvo, da je njen čas cvetenja ravno ob koncu leta, nato pa počasi začne izgubljati na privlačnosti. A samo zato, ker se imenuje Božična zvezda, vam je po koncu praznikov še ni potrebno zavreči. S pravilno nego jo lahko ohranite zdravo in živahno vse leto. Trik je v tem, da ji zagotovite ravno pravo mero svetlobe in toplote.

Kot mnoge sobne rastline so tudi božične zvezde dovzetne za različne bolezni in škodljivce, vključno z belimi mušicami, tripsi, mokastimi hrošči in pepelasto plesnijo. Če opazite znake okužbe ali bolezni, takoj odstranite prizadeto območje rastline.

Če na vaši božični zvezdi opažate rumene lise na robovih listov, je to najverjetneje posledica kombinacije treh dejavnikov. V času kurilne sezone so suh zrak, pretoplo okolje in premalo zalivanja tudi sicer pogost problem notranjih prostorov. Če sumite, da bi lahko bil to razlog za slabo uspevanje božične zvezde, potem je rešitev v nakupu vlažilnika zraka. Morda bo pomagalo že to, da v skodelico nalijete vodo in jo postavite zraven rastline ali pa občasno z vodo popršite rdeče liste. Poleg tega se prepričajte, da lončnica ni postavljena v bližino radiatorja ali drugega vira toplote, temperatura ozračja pa naj ne preseže 25 stopinj Celzija.

Vendar pa to ni edini razlog za porumenele liste. Pomanjkanje magnezija je prav tako pogosta težava, ki se kaže na enak način. Namensko gnojilo za božično zvezdo, ki vsebuje tudi magnezij, bi v tem primeru moralo zadostovati.

Preveč sončne svetlobe ji ne ustreza

Tipični znaki, kot so porjaveli ali otrdeli listi, suhi robovi listov ali celo upogibanje in zvijanje, najverjetneje pomenijo samo eno – vaša božična zvezda je bila predolgo izpostavljena sončnim žarkom. Lokacija, ki ponuja neposredno sončno svetlobo zjutraj ali zvečer, bo prinesla optimalno rast za božično zvezdo. Preveč sončne svetlobe bo namreč povzročilo sončne opekline.

Pazite pa tudi pri izbiri ustrezne prsti. Božična zvezda dobro uspeva v prsti s pH vrednostjo nad 5,5. V primeru, da je zemlja preveč kisla, lahko njeni listi postanejo rumeni. Tudi z gnojilom ne gre pretiravati. V obdobju od sredine jeseni do pozne pomladi bi moralo gnojenje enkrat na dva tedna povsem zadostovati, v nasprotnem primeru bodo listi božične zvezde porumeneli.

Prekomerno odpadanje listov v času cvetenja nakazuje na prehladno okolje.

Prekomerno zalivanje je največja težava božične zvezde. Čeprav je vlažna prst bistvenega pomena za dolgo obstojne cvetove in obarvano listje, prsti nikoli ne pustite dlje časa namočene, saj to lahko povzroči gnitje korenin. Pustite, da se zgornja četrtina tal posuši, in šele nato ponovno zalijte. Pri tem uporabite mlačno, še najbolje postano vodo sobne temperature, da preprečite šok koreninskega sistema. Glede na vlažnost zraka jo zalivajte enkrat ali dvakrat na teden. Če opazite, da listi in stebla postajajo rjavi, bodite pozorni na prekomerno zalivanje.

Rja, gniloba ali srebrni madeži se kažejo v črnih pikicah na spodnji strani listov. Majhne črne lise na listih pomenijo rjo. V tem primeru takoj odstranite obolele liste, rastlino pa poškropite s fungicidom. Rjave lise, ki se lahko pojavljajo na različnih delih božične zvezde, najverjetneje pomenijo, da je vašo rastlino napadla gniloba korenin. V prvem koraku je pomembno, da vse rjave dele odstranite in zavržete. Nato zdrave dele presadite v svežo zemljo, za dodatno zaščito rastline pa uporabite sredstvo za zatiranje plesni.

Če torej po novem letu začne z vaše božične zvezde odpadati listje, naj vas to ne skrbi. V kolikor sem in tja odvrže kakšen list, je to povsem normalno in pričakovano. Vendar pa pretirano odpadanje listov pred januarjem navadno nakazuje na težavo. Ta je lahko posledica hladnega okolja, izpostavljenosti prepihu ali pa pomanjkanja naravne svetlobe.