Prenizko nastavljena temperatura vam lahko povzroča dodaten strošek

Martina Lebar, 06.08.22 ob 00:58

Preverili smo, kako lahko tudi z uporabo klime prihranite.

Poletja si brez uporabe klime sploh ne moremo več predstavljati. Glede na rastoče cene energentov smo se zato pozanimali, ali pride v poletnih mesecih zaradi uporabe klimatskih naprav do povečanja električne energije in kako lahko uporabniki poskrbijo, da položnica ne bo previsoka.

V podjetju Energija plus so za nas pojasnili, da v poletnih mesecih opažajo nekoliko večjo porabo električne energije, ki pa je odvisna od posamezne skupine odjemalcev. Na različno porabo električne energije vplivajo različni dejavniki, kot je vreme, življenjske navade odjemalcev, izvajanje ukrepov učinkovite rabe energije.

Tako lahko ohladite prostor, ne da bi bila položnica na koncu meseca previsoka

Uporabniki z ukrepi učinkovite rabe energije lahko poskrbijo, da bodo prostori hladni, položnica pa na koncu meseca ne bo pretirano višja. Pred pričetkom hlajenja je potrebno prostore dobro prezračiti in nato vsa okna in vrata dobro zapreti.

Priporočljivo je, da je klimatska naprava nastavljena na 25 stopinj Celzija ali več. Vsaka nastavljena stopinja višje (26, 27 ali več) predstavlja prihranek od 4 do 8 odstotkov pri stroških električne energije na letni ravni. Nižanje nastavljenih stopinj pod 25 stopinj Celzija pa lahko povzroči precej povečan letni strošek za energijo.

“Porabo energije za hlajenje boste znižali tudi z zvišanjem relativne vlažnosti zraka. Večina klimatskih sistemov je projektiranih za vzdrževanje temperature od 22 do 24 stopinj Celzija suhega termometra in 50 odstotkov relativne vlažnosti. Možno je vzdrževati nekoliko višje temperature in nekoliko večjo vlažnost brez opaznega občutka neugodja uporabnikov,” so za nas pojasnili v Energiji plus.

Zvišanje sobne temperature s 23 stopinj Celzija in 50 odstotkov relativne vlažnosti na 25,5 stopinj in 55 odstotkov relativno vlažnost bo zmanjšalo porabo energije za hlajenje za približno 13 odstotkov. Najbolj energetsko učinkovit ukrep pa je seveda ohlajanje prostora brez klimatske naprave. “Po zraku v prostoru razpršite vodo. Kapljice nase vežejo določeno količino toplote in hitro izpuhtijo, v prostoru pa pustijo občutek svežine. Okna imejte čez noč in zjutraj odprta. Čez dan jih zaprite in zasenčite. V vročih dneh izbirajte lahka in zračna oblačila. Pomaga tudi tuširanje, kopanje v bazenih, jezerih, rekah in seveda v morju,” so dodali.

Če vklopimo klimo, ko je v prostoru že vroče, bo porabila več energije

Največja poraba goriva se dogaja ob speljevanju in pospeševanju. Podobno je pri klimatski napravi in ogrevanju. Če klimatsko napravo ročno ugašamo in zaganjamo, ko nam temperatura v prostoru postane previsoka, bo poraba višja, saj se mora sama klimatska naprava ohladiti, da deluje učinkovito.

Dodatno naprava zazna višjo razliko med željeno in dejansko temperaturo, kar pomeni, da bo klimatska naprava delovala s polno močjo dokler ne doseže željene temperature. Pri konstantni uporabi klimatske naprave pa le ta zgolj vzdržuje temperaturo z manjšimi popravki in tako lahko sklepamo, da v takšnem načinu delovanja porablja manj energije. Pomembno je, da naprava tudi sama uravnava pretok hladnega zraka, zato je smiselno, da se moč ventilatorja nastavi na avtomatično uravnavanje.