Po košnji trave nikar ne zavrzite, obstaja več načinov, kako jo ponovno uporabiti

Uredništvo , 04.06.22 ob 03:00

S košnjo boste poskrbeli, da bo vaša zelenica gosta in lepa, pokošena trava pa naj nikakor ne konča med odpadki.

Po košnji trave nikar ne zavrzite, obstaja več načinov, kako jo ponovno uporabiti

Spomladi in poleti je eno najpogostejših opravil na domačem vrtu košenje trave. Nekateri svojo zelenico vzdržujejo enkrat na teden, drugi si privoščijo nekaj več predaha med striženjem zelenice. Za lepo travo pa košnja nikakor ni dovolj. Če želite ohraniti vašo trato bujno zeleno, je pokošeno travo treba odstraniti. Pogosto jo odvržemo v zabojnik za biološke odpadke, a, trava je bogata z dušikom in nekaterimi drugimi minerali, zato je lahko odlično gnojilo in dodatek domačemu kompostniku.

Pokošena trava je lahko domače gnojilo

Posušena ali sveža pokošena trava je lahko poleg dodatka kompostniku tudi gnojilo za vaše lončnice. S tem jim boste zagotovili svež vir hranil. Med presajanjem tako lončnicam v lonec najprej stresite polovico zemlje, nato jo obložite s plastjo sveže ali posušene trave, ter prekrijte še z eno plastjo zemlje in vkopajte rastlino. Trava se bo tako počasi razkrajala in rastlini nudila potrebna hranila.

Iz pokošene trave lahko pripravite tudi ekološko tekoče gnojilo za vaše rastline. Za pripravo uporabite velik star lonec, ki ga ne uporabljate za pripravo hrane. Vanj dajte travo in zalijte z vodo. Razmerje med količino trave in vode naj bo 1:3. Vodo s travo zavrite in pustite kuhati kakšnih 10-15 minut na zmernem ognju, nato lonec odstavite in pustite, da se vsebina ohladi. Vodo precedite in shranite v plastenko z razpršilom.

Pokošeni travi lahko dodate tudi kakšen plevel ali koristne rastline, kot so kopriva, regrat, njivska preslica, gabez … Omenjene rastline so namreč polne vitaminov in mineralov, ki bodo vaše domače tekoče gnojilo še dodatno “oplemenitili”. 

Tekoče gnojilo lahko pripravite tudi brez kuhanja. Potrebujete vedro, ki ga napolnite s travo do dveh tretjin volumna. Nato travo zalijete z vodo skoraj do roba vedra. Premešajte in pustite stati 3-4 dni, vmes travo enkrat na dan premešajte. Vedro pokrijte, da se v njem ne bi začeli razmnoževati komarji ali druge žuželke. Po treh ali štirih dneh vodo precedite in jo shranite. V obeh primerih lahko odcejeno travo odvržete na domači kompostnik, da se do konca razkroji. Tako pripravljeno tekoče gnojilo lahko uporabite za gnojenje svojih vrtnin, dreves ali drugih rastlin na vrtu. Škropite ob koreninah rastlin, da bodo te čim bolje vpile hranila. Lahko ga uporabite razredčenega ali nerazredčenega.

Pokošena trava je tudi zastirka

Po košnji običajno ostanejo kupi trave. Tudi če nekaj te količine uporabite za lončnice, del pa za pripravo tekočega gnojila, boste še vedno imeli kup neizkoriščene trave.

Večjo količino trave lahko posušite na soncu in jo nato uporabite kot zastirko za vrtnine ali drevesa.

Pazite, da zastirka ni predebela, saj se lahko začne razvijati plesen, prav tako pa lahko v večjem kupu svoje skrivališče najdejo miši. 

Če posušeno travo uporabite kot zastirko na vrtu, naj ta ne bo debelejša od dveh centimetrov. S takšno zastirko boste svojim vrtninam dodali hranilne snovi, hkrati pa boste poskrbeli, da bo zemlja ob vrtninah zadrževala vodo. Takšna zastirka lahko tudi prepreči rast plevela in razvoj plesni, kar je še posebej pomembno pri vzgoji domačih vrtnic.

Nahranite svoje ljubljenčke

Če ste eni tistih, ki svojo travo redno kosite, še preden ta uspe preveč zrasti, lahko pokošeno travo pustite kar na samem travniku. Če namreč redno kosimo, so ostanki trave zelo kratki in jih lahko pustimo, saj se bodo hitro razkrojili. Z njimi se bodo hranili deževniki, ob razkroju drobcev trave pa se bodo v zemljo vrnile vse hranilne snovi, ki bodo vaši zelenici pomagale pri rasti.

Na kmetijah trava pride še kako prav za hranjenje živine. Krave jo naravnost obožujejo. Vendar pa tudi, če doma nimate krave, bo morda vaš hišni ljubljenček vesel svežega zelenega prigrizka. Pokošeno travo (če na njej niste uporabljali kakšnih umetnih škropiv) lahko ponudite kuncem, morskim prašičkom in še kakšnim drugim živalim, ki uživajo rastlinsko hrano. Pred tem se seveda o tem posvetujte z veterinarjem. Preden jo postrežete svojim živalim, pa poskrbite tudi za to, da je trava očiščena in da v njej ni kakšnih kamnov in drugih neželenih dodatkov.