Božično-novoletni prazniki so za nami, vendar so v naših hladilnikih in shrambah ostali okusni spomini v obliki presežkov prazničnih jedi. Potica, pršut, domači pečeni piškoti … Za katere po praznikih nekaj časa najbrž ne moremo slišati.

Toda namesto, da letos ostanke prazničnih dobrot zavržemo, jih lahko z nekaj kreativnimi idejami spremenimo v nove jedi, ki nam lahko olajšajo prve januarske obroke.

Potica je lahko osnova za vašo prvo januarsko pito

Potica je kraljica prazničnih miz, a kaj storiti, ko ostane nekaj rezin tega slastnega peciva? Razmislite o tem kot odlični osnovi za nove kulinarične podvige. Z drobtinami potice lahko obogatite osnovo za pite ali pa pripravite maso za izjemno priljubljene »cake popse«.

Dodajte malce masla, stisnite drobtine v pekač, jih enakomerno porazdelite in uporabite kot podlago za kremno pito ali pa drobtine s pomočjo masla in nekaj žlic marmelade oblikujte v kroglice, v katere nato zapičite lesene paličice, kroglice pa oblijete s čokolado ter poljubno dekorirate.

Pršut lahko zasije v omaki

Praznični pršut pogosto ostane v večjih količinah, a namesto, da ga jeste na klasičen način, ga uporabite kot osnovo za omako.

Narežite pršut na drobne koščke, ga popecite na malce olja in dodajte paradižnikovo mezgo ter začimbe po svojem okusu. Ta omaka je odlična kot preliv za testenine ali kot dodatek k pečenemu mesu.

Ostanke pršuta lahko uporabite tudi za obogatitev solat. Narežite ga na tanke trakove in jih dodajte k solatnim listom. Skupaj s parmezanom, oreščki in svežim sadjem boste ustvarili lahko, a hkrati bogato solato.

Piškoti v svoji zdrobljeni obliki pišejo nove zgodbe

Domači piškoti so nepogrešljiv del praznične kulinarike. So letos ostali? Zmeljite piškote v drobtine, jim dodajte stopljeno maslo, stisnite zmes v pekač in uporabite kot osnovo za novo plast sladice. Lahko jo kombinirate s kremami, sadjem ali celo sladoledom.

Ostanki zelenjave so lahko inspiracija za »veganuary«

Po obilici mesnin, ki jih zaužijemo med prazniki, v zadnjih letih vse bolj priljubljen postaja izziv »veganuary«, ki pomeni odločitev za vegansko prehrano v januarju. Če se letos zanj odločite, vam lahko ostanki praznične zelenjave pri tem pomagajo.

Ostalo zelenjavo nasekljajte na manjše koščke, dodajte preostanek omak ali začimb ter pripravite okusno zelenjavno lazanjo ali enolončnico.

Meso kot osnova za tople zimske juhe

Ostanke pečenega mesa lahko odlično uporabite za pripravo bogate juhe. Dodajte narezano zelenjavo, začimbe ter jušno osnovo in počasi kuhajte. Nič ne pozdravi »mačka« po novoletni zabavi bolj kot domača juha!

V novo leto s sadnimi napitki

Ostanke sadja, ki morda po praznikih niso več videti prav lepo, lahko brez težav pretvorite v osvežujoč smoothie. Zmešajte sadje z jogurtom, dodajte nekaj ledu in morda malce medu za sladkost.

Izkoristite svojo kreativnost v kuhinji in presežke prazničnih dobrot spremenite v nove, okusne stvaritve ter tako prispevajte k čim manjšim količinam zavržene praznične hrane.