Čeprav se morda zdi, da smo svoj dom temeljito očistili, se pogosto skrivajo kotički, na katere pozabimo, v njih pa se tako nabirajo prah, umazanija ali celo plesen.

Te pozabljene zaplate nečistoče lahko negativno vplivajo na naše zdravje in počutje, zato je pomembno, da jih redno čistimo.

1. Robovi in koti stropov in sten

Težko dostopni vogali in robovi stropov ter sten so magnet za prah, pajčevine in umazanijo. Za čiščenje teh predelov boste potrebovali mehko krpo, ki jo lahko pritrdite na metlo ali podaljšek. Krpo navlažite z vodo ali blagim čistilom in nežno obrišite prah in umazanijo.

[[image_1_home_289]]

2. Luči

Plafoni in senčniki luči so pogosto spregledani, vendar se na njih nabira veliko prahu. Redno jih čistite z mehko krpo ali krpo iz mikrovlaken ter tako hitro in učinkovito odstranite prah in umazanijo. Če so senčniki luči pralni, jih lahko snamete in operete v blagi.

3. Zračni filtri

Zračni filtri v klimatskih napravah in ogrevalnih sistemih ujamejo prah, alergene in druge onesnaževalce. Pomembno jih je redno menjati, saj boste tako v svojem domu prav zares zagotovili čist zrak.

Ob tem se zavedajte, da so lahko prav umazani zračni filtri pogosto krivec za to, da se v vašem domu nabira neobičajno veliko prahu, za katerega se sprašujete, od kod prihaja.

4. Za pomivalnim koritom in štedilnikom

Težko dostopni prostori za pomivalnim koritom in štedilnikom so idealno mesto za rast bakterij in plesni. Redno jih čistite z antibakterijskim čistilom in krpo, za odstranjevanje trdovratnih drobtinic, ki se ujamejo ob rob naše kuhalne plošče ali ob stik pulta ter stene za našo kuhinjsko površino, pa si lahko pomagate z zobotrebci.

5. Hladilnik in zamrzovalnik

Ne, ne želite vedeti, kaj vse bi lahko pokazala mikrobiološka analiza vašega hladilnika. Vsekakor poskrbite, da bosta vaš hladilnik in zamrzovalnik redno in temeljito očiščena. Tisti drobec solate, ki je ostal nekje na dnu, ali pa tista kapljica paradižnikove omake, ki je nesrečno zdrsnila na polico, lahko v bližino vaše hrane privabita številne neželene bakterije.

Hladilnik in zamrzovalnik redno čistite z blagim milom in vodo, ne pozabite pa tudi na čiščenje tesnil vrat hladilnika in zamrzovalnika, kjer se, sploh pri nekoliko starejših hladilnikih, pogosto razvije plesen.

6. Ročaji vrat in stikala za luči

Samoumevno, pa vendar tako pogosto spregledano. V to kategorijo sodijo tudi raznorazni piloti in druga stikala za krmiljenje naprav v vašem domu. Le predstavljajte si, koliko neumitih rok se dotakne vsega tega ...

Omenjeno redno čistite z razkužilnim robčkom ali blagim čistilom.

[[image_3_home_289]]

7. Kopalniške fuge

Kopalnice so svojevrsten izziv in četudi jo redno temeljito pomijete, je tu in tam potrebna še dodatna pozornost. Čiščenje fug. Da, v slednjih se namreč pogosto trdovratno naberejo smeti, lasje, odmrla koža in druge nečistoče, ki jih zgolj s potegom vlažne krpe ne odstranimo.

Fuge moramo tako tu in tam očistiti z antibakterijskim čistilom ter krtačo z mehkimi ščetinami. Če med čiščenjem kopalniških fug v kakšnem kotu opazite znake plesni, jo odstranite s specializiranim čistilom za plesen.

8. Odtoki

Odtoki v umivalnikih, kadi in tuš kabinah se lahko zamašijo zaradi las, mila in drugih ostankov. Redno jih čistite s čistilom za odtoke ali s sodo bikarbono in kisom, ki sta tudi sicer izvrstno naravno čistilo!

9. Tekstil

Kdaj ste nazadnje zamenjali zavese? Posesali vzmetnice in sedežno garnituro? Temeljito očistili preprogo? Sprali predpražnike? O, ja, tekstil je lahko pravi »praholovec« ter gojišče pršic. Nikar ne pozabite na redno čiščenje in nego tekstila v svojem domu, vaša dihala in koža pa vam bodo zato zelo hvaležni.

10. Naprave, ki čistijo

Prav ste prebrali. Številni ljudje kljub neštetim opozorilom naprav, ki čistijo namesto nas, še vedno ne čistijo. Našo »čistilno« pozornost si namreč zaslužijo tudi pralni stroj, pomivalni stroj, sesalec, likalnik …

[[image_2_home_289]]

Tako je potrebno redno čistiti notranjost pralnega stroja, pri čemer lahko uporabimo namensko čistilo ali mešanico in kisa in vode, kar nam lahko pomaga tudi odstraniti neprijetne vonjave, ki so pogosta težava pralnih strojev. Prav tako je ključno, da redno perete tesnilo vrat ter poskrbite za čiščenje predala za detergent in mehčalec.

Podobno velja za pomivalni stroj. Vsaj enkrat mesečno zaženite cikel praznega pomivalnega stroja z vročo vodo in kisom, da odstranite maščobo in ostanke hrane. Ob tem redno čistite filtre in pršila za vodo ter poskrbite tudi za čiščenje roba vrat pomivalnega stroja, na katerih se pogosto najdejo ostanki hrane, kapljice kave in omak …

Ne boste verjeli – tudi sesalec velja očistiti. S krtače redno poberite zataknjene kosme prahu, las in ostale umazanije, redno poskrbite za čiščenje filtrov, posode za prah ter praznjenje vrečke ter vsaj enkrat mesečno očistite cev sesalca.

Z malo truda in doslednostjo lahko zagotovite, da bo vaš dom čist in zdrav za vas in vašo družino.