Kako ustvariti lepo dekoracijo iz naravnih in odpadnih materialov?

Uredništvo , 10.12.23 ob 03:27

Preverite ideje za trajnostno okrasitev doma, med katerimi razkrijemo viralen trik za zlate okraske, ki jih izdelate iz embalaže od mezge.

Kako ustvariti lepo dekoracijo iz naravnih in odpadnih materialov?

Praznični čas je čas, ko si želimo svoj dom napolniti z veseljem in toplino, hkrati pa imamo radi tudi, da je praznična okrasitev lepa na pogled.

Okraševanje doma je tako lahko zabavna in ustvarjalna dejavnost, ki nam pomaga pričarati praznično vzdušje. A pozor … S prekomernim nakupovanjem in uporabo okraskov, ki niso okolju prijazni, lahko svoji denarnici in naravi povzročimo veliko škodo.

Prav zato je dobro, da razmislimo, kako lahko okrasimo svoj dom na naraven in trajnosten način, ki bo spoštoval naše okolje in ne bo prispeval h kopičenju odpadkov.

Tako vam danes predstavljamo nekaj idej, kako z naravnimi materiali, s ponovno uporabo ali z reciklažo pripravite lepe okraske, smrečico, venčke in druge okrasitve. Tako boste lahko ustvarili edinstven in oseben praznični dom, ki bo odražal vašo kreativnost in skrb za planet.

Naravni materiali

Narava nam ponuja veliko možnosti za okraševanje doma. Pri ustvarjanju lahko uporabimo različne vejice, storže, želodke, plodove, cvetove, listje, mah, lubje, kamenje in druge naravne elemente, ki jih najdemo v gozdu, na vrtu ali na travniku.

Naravni materiali so lepi, poceni in biorazgradljivi, zato ne bodo obremenjevali okolja. Poleg tega lahko v naš dom prinesejo svežino in tisti prvinski vonj po naravi.

Kako lahko uporabimo naravne materiale za okraševanje doma?

Izdelajte okrasni praznični venec iz zelenih vejic smreke, bora, ciprese, bršljana ali drugih zimzelenih rastlin. Dodajte nekaj rdečih jagod, suhih pomaranč, cimetovih palčk, klinčkov ali drugih dišečih dodatkov. Na venec pritrdite štiri sveče in ga postavite na mizo ali pa ga brez svečk obesite na vrata.

Izdelajte girlando iz storžev, ki jih pobarvate z belo ali zlato barvo. Storže preluknjajte in jih nanizajte na vrvico ali žico. Girlando lahko obesite na steno, okno, vrata, kamin ali smrečico.

Izdelajte okraske iz suhega sadja, kot so pomaranče, limone, jabolka, hruške ali banane. Sadje narežite na tanke rezine in jih posušite v pečici ali na zraku. Rezine preluknjajte in jih nanizajte na vrvico ali žico. Okraske lahko obesite na smrečico, venec, girlando ali jih položite v skledo.

Izdelajte snežake iz vate, ki jo oblikujete v kroglice različnih velikosti. Kroglice zalepite skupaj in jih okrasite z gumbi, kosi blaga, perlicami, trakovi ali drugimi materiali. Snežake lahko postavite na polico, mizo, okensko polico ali jih obesite na smrečico.

Izdelajte zvezde iz slame, ki jo prerežete na enako dolge kose. Kose zavežite skupaj v obliki zvezde in jih okrasite z bleščicami, perlicami, trakovi ali drugimi materiali. Zvezde lahko obesite na smrečico, venec, girlando ali jih postavite na mizo.

Ponovna uporaba in reciklaža

Poleg naravnih materialov lahko za okraševanje doma uporabimo tudi različne odpadne materiale, ki jih imamo doma ali jih najdemo na ulici. Tako lahko prihranimo denar, zmanjšamo količino odpadkov in pokažemo svojo domišljijo. Odpadni materiali, ki jih lahko uporabimo za okraševanje doma, so na primer stare majice, rute, šali, nogavice, rokavice, kape, puloverji ali druga oblačila, ki jih ne nosimo več.

Stari tekstil lahko uporabite tudi za inovativno zavijanje daril …

Viralen trik za zlate okraske, ki jih izdelate iz embalaže od mezge

@andrelifehack Now it’s my favourite Christmas decor😎 #andrelifehack #andreiemelianov #lifehack #lifehacks #christmashack ♬ оригинальный звук – This is hack

Iz njih lahko izrežemo različne oblike, kot so srca, zvezde, snežinke, angeli, jelke, živali ali drugi motivi. Oblike lahko okrasimo z gumbi, perlicami, trakovi ali drugimi materiali. Iz njih lahko izdelamo okraske za smrečico, venec, girlando ali jih uporabimo za izdelavo blazin, odej, preprog ali drugih tekstilnih izdelkov.

Podobno lahko okraske izdelamo tudi iz drugih odpadnih materialov kot so stare knjige, ki jih lahko zložimo v obliko unikatne knjižne smrečice, stare revije, časopisi, letaki in zemljevidi, ki nam lahko služijo za edinstven zavijalni papir

Idej je neskončno, meja pa je le naša ustvarjalnost!

Okraševanje doma za praznike je lahko zabavno, ustvarjalno in trajnostno, če uporabimo naravne in odpadne materiale, ki jih imamo na voljo. Tako bomo prihranili denar, zmanjšali količino odpadkov in pokazali svojo skrb za okolje. Boste preizkusili katero od naših idej?

Nekaj namigov za trajnostno dekoracijo so z nami delili tudi v mariborskem podjetju Snaga, kjer so priložili tudi nekaj fotografij okrasitve v njihovem podjetju.

»Zakorakali smo v zadnji mesec v letu, v mesec praznovanj, obdarovanj, lučk, okraskov ter smrečic. Hkrati smo zakorakali v mesec prekomerne potrošnje in množičnega nakupovanja, mesec ko se žal poveča količina odpadkov.«

»Da naredimo tudi nekaj za okolje, ustvarimo letos trajnostno praznovanje. Razmislite o uporabi okraskov, ki jih imamo morda še iz preteklega leta. Če se navkljub temu odločite za nakup, jih pa lahko kar sami tudi izdelate z materiali, ki jih ima vsak od nas doma, na voljo pa so tudi v naravi.«

Namig

Pomaranče, brusnice, šipek, storži in cimetove palčke vam lahko služijo kot čudovita dekoracija, ki jo je mogoče po prazničnem času kompostirati. Z otroci lahko preživite kreativno popoldne tako, da izdelate okraske iz slanega testa, ki jih nato izobesite na smrečico.

»Dodatna prednost izdelave lastnih okraskov je čas, ki ga delimo z našimi najbližjimi.«

»Če imate v omari star par ponošenih kavbojk, majic ali drugih oblačil jih nikar ne zavrzite. Tkanine lahko ponovno uporabite ter sešijete različne okraske ali igrače, ki vam lahko služijo kot čudovito darilo.«

Primer ponovne uporabe izrabljenih oblačil

»Obiščete lahko tudi trgovino z rabljenimi izdelki in oživite okraske, ki bi morda drugače romali v smeti. In seveda ne pozabite po praznikih shranite božične okraske za naslednje leto ali jih podarite prijateljem in družini ali pa jih oddaje v kotiček ponovne uporabe, ki ga najdete v zbirnem centru na Lahovi in Plinarniški ulici v Mariboru.«

Kako ponovno uporabiti stare okraske v kombinaciji z naravnimi materiali za izdelavo adventnega venčka?

»Tudi v našem podjetju Javno Podjetje Snaga, smo že pričeli s trajnostnim okraševanjem pisarn. Star papir smo uporabili za okraske, ki popestrijo predpraznično vzdušje.«