Z nastopom novega leta po kitajskem koledarju, ki je v 2024 leto zmaja, po feng shui v veljavo stopajo nove smernice urejanja našega doma. Katere so in kako v vsakem od prostorov postaviti pohištvo ter dodatke?

Feng shui je starodavna kitajska umetnost urejanja prostora, ki temelji na načelih pretoka energije (qi) in ravnovesja med petimi elementi (voda, ogenj, zemlja, les in kovina). Cilj feng shui je ustvariti harmonično in zdravo okolje, ki podpira dobro počutje, uspeh in srečo svojih prebivalcev.

Dnevna soba

Dnevna soba je srce vašega doma, kjer se sproščate, družite in zabavate. Da bi ustvarili prijetno in udobno vzdušje, upoštevajte naslednje smernice:

 • Postavite sedežno garnituro tako, da je obrnjena proti vhodu ali oknu, da boste imeli pregled nad prostorom in se boste počutili varneje.
 • Na steno za kavčem obesite sliko zmaja, ki bo pritegnila pozornost in dodala dinamičnost prostoru. Zmaj bo tudi simboliziral vašo ambicijo in željo po uspehu.
 • Na mizo pred kavčem postavite svežo cvetlico ali lončnico, ki bo prinesla element lesa in spodbudila rast in obilje. Izberite rastline z zaobljenimi listi, ki so bolj harmonične in neagresivne, pri tem pa se izogibajte kaktusom, ki imajo oster in neprijazen videz.
 • Na severovzhodni strani dnevne sobe postavite svetilko, ki bo osvetlila področje izobraževanja in modrosti. Svetloba bo aktivirala energijo qi in vam pomagala pri učenju, razmišljanju in reševanju problemov.
 • Na jugozahodni strani dnevne sobe postavite par predmetov, ki simbolizirajo ljubezen in partnerstvo. To so lahko slike, sveče, figurice ali kristali v rožnatih, rdečih ali belih odtenkih, saj bodo prav ti predmeti okrepili vašo romantično in čustveno vez.

[[image_2_home_285]]

Spalnica

Spalnica je prostor, kjer se spočijete, regenerirate in intimno povežete s svojim partnerjem. Kaj je torej za dober spanec, mir in kakovostno intimno življenje po feng shui potrebno upoštevati v spalnici?

 • Postavite posteljo tako, da je glava obrnjena proti vzhodu ali jugovzhodu, ki sta smeri lesa in zmaja, s čimer boste vase povabili energijo, motivacijo in ustvarjalnost.
 • Na vsako stran postelje postavite nočno omarico in svetilko, ki bosta ustvarili simetrijo in ravnovesje. To je še posebej pomembno, če ste v partnerskem odnosu, saj boste tako izrazili enakopravnost in spoštovanje.
 • Na steno nad posteljo obesite sliko ali tapiserijo, ki prikazuje nežen in umirjen prizor, kot je pokrajina, morje, nebo ali cvetje, kar bo pomirilo vaš um in vam dalo občutek sprostitve in zadovoljstva.
 • Na severni strani spalnice postavite ogledalo, ki bo odbijalo energijo vode in prinašalo mir in modrost. Ogledalo bo povečalo prostor in svetlobo, kar je dobro za vaše zdravje in razpoloženje.
 • Na jugozahodni strani spalnice postavite predalnik ali omaro, ki bo shranjevala vaša oblačila in osebne predmete, s pravo postavitvijo pa boste v svoji spalnici ustvarili občutek reda in stabilnosti, ki sta za vašo samozavest in varnost ključna.

Kaj leto zmaja sploh prinaša?

Leto 2024 je po kitajskem koledarju leto zmaja, ki je simbol moči, poguma, ustvarjalnosti in sreče. Zmaj je povezan z elementom lesa, ki predstavlja rast, življenje in spomladansko energijo. Les je tudi element vzhoda in jugovzhoda, ki sta področji bogastva in kariere v feng shui.

 

[[image_1_home_285]]

Kuhinja

Kuhinja je prostor, kjer pripravljate in uživate hrano, ki je vir vaše energije in vitalnosti. Feng shui tako tudi za našo kuhinjo predvideva optimalno postavitev elementov.

 • Postavite štedilnik tako, da je obrnjen proti vzhodu ali jugovzhodu, ki sta smeri lesa in zmaja. To bo povečalo vašo kreativnost in navdušenje pri kuhanju, pa tudi vašo srečo in bogastvo.
 • Na steno za štedilnikom obesite sliko ali nalepko, ki prikazuje sadje, zelenjavo, žita ali druge zdrave in hranljive sestavine. To bo spodbudilo vaš apetit in vam dalo ideje za nove recepte.
 • Na pultu ali otoku postavite košaro ali skledo, ki bo polna svežega sadja in zelenjave ter bo v vašo kuhinjo vnesla starodavni element lesa, kuhinji dodala nekaj barve, hkrati pa bo v vaš dom privabila obilje in blaginjo.
 • Na severozahodni strani kuhinje postavite hladilnik, ki bo shranjeval vašo hrano in pijačo. To bo ustrezalo elementu kovine, ki je povezan s to smerjo, in vam dal občutek podpore in pomoči.
 • Na jugovzhodni strani kuhinje postavite cvetlični aranžma ali vazo z vodo, ki bo prinesla element vode, vaša kuhinja pa bo na ta način prejela nekaj svežine. To bo tudi uravnotežilo element ognja, ki je prisoten pri kuhanju, in preprečilo morebitne konflikte ali napetosti.

Kopalnica

Kopalnica je prostor, kjer se umivate, čistite in negujete svoje telo. Za optimalno stanje v vašem domu je tako najbolje, da postavite kad ali tuš tako, da je obrnjen proti severu ali severozahodu, ki sta smeri vode in kovine. To bo ustrezalo naravi kopalnice, ki je mokra in hladna, postavitev pa vam bo dala občutek čistosti in svežine.

 • Na steno za kadjo ali tušem obesite sliko ali zaveso, ki prikazuje vodni motiv, kot je slap, reka, jezero ali ocean, kar bo okrepilo energijo vode ter vam hkrati vlilo občutek miru in sprostitve.
 • Na pult ali na polico postavite rastlino ali cvet, ki bo v vašo kopalnico prinesla element lesa in življenje. Ta korak bo pomagal tudi pri odvajanju negativne energije in vlage, ki se lahko nabirata v kopalnici.

Hodnik

Hodnik je prostor, ki povezuje vaš dom z zunanjim svetom ter je hkrati tudi prvi vtis, ki ga dobite, ko vstopite v svoj dom. Kako torej najbolj optimalno ustvarite dobrodošlico?

 • Postavite ogledalo na steno nasproti vhodnih vrat, kar bo odbijalo in razpršilo energijo qi, ki prihaja v vaš dom, takšna postavitev pa bo v hodnik domiselno privabila več svetlobe.
 • Na steno ob vhodnih vratih obesite sliko ali okras, ki prikazuje nekaj, kar vas osrečuje, navdihuje ali motivira. To je lahko vaš cilj, sanje, hobiji, družina, prijatelji ali hišni ljubljenčki, okras pa bo ustvaril pozitivno vibracijo ter vam dal občutek smeri in namena.
 • Na tla položite preprogo ali tepih, ki bo v vaš hodnik dodal barvo. Pri tem izberite barve, ki so povezane z elementom lesa, kot so zelena, modra, turkizna ali vijolična, saj boste tako v svojem življenju spodbudili rast in obilje, ki sta lastnosti leta zmaja.
 • Na polico ali mizico postavite svečo, dišečo palčko ali difuzor, kar bo v hodnik vneslo element ognja. Izberite vonje, ki so povezani z elementom lesa, kot so citrusi, bor, evkaliptus ali sivka.
 • Na steno ali vrata obesite zvonček, ki bo, ko boste vstopali ali izstopali iz vašega doma, proizvajal zvok,. Zvok je povezan z elementom kovine, ki je koristen za komunikacijo, logiko in jasnost. Zvonček bo tudi odganjal negativne sile in pritegnil dobre novice in priložnosti.

[[image_3_home_285]]

Delovna soba

Delovna soba je prostor, kjer opravljate svoje delo, študij ali hobije. Za njeno optimalno moč je pomembno, da upoštevate nekaj uporabnih smernic.

 • Postavite pisalno mizo tako, da je obrnjena proti vzhodu ali jugovzhodu, ki sta smeri lesa in zmaja. To bo izboljšalo vašo karierno srečo, uspeh in priznanje.
 • Na steno za pisalno mizo obesite diplomo, certifikat, nagrado, plakat ali drug simbol vaših dosežkov, sposobnosti ali ciljev, s čimer boste še dodatno okrepili svojo samozavest, ponos in motivacijo.
 • Na mizo postavite lončnico, ki bo v vašo delovno sobo prinesla element lesa in kisik, s tem pa boste poskrbeli tudi za dodatno podporo svojemu zdravju, počutju in učinkovitosti. Izberite rastline, ki so visoke in pokončne, kot so bambus, dracena, fikus ali palma, kar bo simboliziralo vašo rast, napredek in ambicijo.
 • Računalnik, tiskalnik ali druga elektronska oprema naj se nahajajo na severni strani delovne sobe, saj bo to ustrezalo elementu vode, vam pa bo takšna postavitev zagotovila občutek povezanosti, prilagodljivosti in inteligence.
 • Na jugovzhodni strani delovne sobe pustite prostor za denarnico, šparovček, kovanec, bankovec ali drug simbol vašega bogastva in blaginje, saj se boste tako povezali z elementom lesa ter v svoj dom povabili obilje, srečo in hvaležnost.

Balkon ali terasa

Na balkonu in terasi gotovo želimo ustvariti prostor uživanja in sprostitve. Da bomo to kar najlažje dosegli, je priporočljivo, da mizo in stole postavimo tako, da so obrnjeni proti vzhodu ali jugovzhodu, ki sta smeri lesa in zmaja.

 • Na steno ali ograjo obesite zastavico, zastavico ali drug okras, ki prikazuje zmaja, saj bo to na balkon privabilo element ognja, vašemu balkonu pa bo vdihnilo nekaj barve.
 • Za element vode na balkonsko mizo postavite cvetlični aranžma ali vazo z vodo, na tak način pa bo uravnotežen tudi element ognja. Dodatno na tla za okrepitev elementa zemlje položite preprogo ali tepih, ta pa naj bo v barvah zemlje – rumen, oranžen, rjav ali bež. Tudi na balkonu na polico oziroma na obešalnik postavite zvonček, ki bo ob pihanju vetra proizvajal zvok ter bo pritegnil dobre novice in priložnosti.