V kuhinji ali shrambi lahko najdemo veliko stvari, ki so na prvi pogled le še za med odpadke. Ampak nekatere med njimi imajo obilico pozitivnih lastnosti, ki jih lahko s pridom uporabimo na vrtu. Tu je le nekaj primerov kuhinjskih odpadkov, ki jih lahko uporabite. A pozor, pomembno je, da jih uporabljate zmerno in upoštevate potrebe posamezne vrste rastlin. Preden jih začnete uporabljati, se pozanimajte o specifičnih potrebah vaših rastlin in se izogibajte uporabi sestavin, ki bi lahko škodovale rastlinam.

Kava in čaj

Kavne usedline vsebujejo hranila, kot je dušik, ki jih rastline potrebujejo za zdravo rast, vendar jih je treba uporabljati zmerno. Pred vlivanjem jih razredčite z enako količino vode in pazite, da uporabite samo črno kavo ali čaj, priporočeno je, da tak način zalivanja uporabite le enkrat na teden. Tako kuhana kava kot čaj sta rahlo kisla in lahko sčasoma preveč spremenita kemično sestavo prsti, če opazite porumenelost na konicah listov, se vrnite k navadni vodi.

Jajčne lupine

Jajčne lupine so dober vir kalcija in drugih hranil za rastline. Kalcij je pomemben za rast rastlin, saj pomaga pri tvorbi celic in tkiv, razvoju koreninskega sistema in odpornosti na škodljivce in bolezni.
Jajčne lupine lahko uporabimo kot gnojilo za rastline na več načinov. Lahko jih zdrobite in dodate v zemljo okoli rastlin, ali pa jih prekuhate v vodi in vodo uporabite za zalivanje rastlin. Jajčne lupine lahko uporabimo tudi kot zastirko okoli rastlin, saj pomagajo ohranjati vlago v tleh in preprečujejo rast plevela.

Bananini olupki

Na vrtu so bananini olupki zelo uporabni, saj delujejo kot gnojilo. Njihove koščke zakopljite v prst poleg rastlin in učinkovito bodo odgnali listne uši, če škodljivcev nimate, pa bo olupek prav tako koristil, saj bo prsti dodal kalij, magnezij, kalcij, fosfor in druge hranilne snovi, ki jih rastline potrebujejo za zdravo rast in razvoj.

Voda za kuhanje

Ko zelenjavo ali jajca kuhate v vodi, se v njej izkuhajo nekatere hranilne snovi. Ko se ta voda ohladi na sobno temperaturo, jo lahko uporabite na svojih sobnih rastlinah. A bodite previdni, da vode ne solite.

Pomarančne lupine

Lupine citrusov so ena vrsta kuhinjskih odpadkov, ki jih ni priporočljivo dodajati na kompostni kup. Namesto tega jih lahko uporabite, da hišne ljubljenčke odvrnete od vaših sobnih rastlin – veliko mačk in psov se vonju namreč izogiba. Lupino narežite na kose približno en kvadratni centimeter in jih pustite na površini zemlje, da pse in mačke odvrnete od grizljanja vaših rastlin.