Kako se znebiti krta na vrtu ali zelenici?

Uredništvo , 19.11.23 ob 03:10

Vas muči krt, ki vam uničuje vrt ali zelenico?

Kako se znebiti krta na vrtu ali zelenici?

Krt je lepa žival, ki živi pod zemljo ter neutrudno koplje in ustvarja podzemne hodnike. V dvajsetih minutah lahko izkoplje tudi do šest kilogramov zemlje. Po naravi je mesojed, hrani se z različnimi insekti in črvi ter ne škoduje našim rastlinam. Če se je naselil pod vašo trato, boste to precej hitro ugotovili. Medtem ko živi pod zemljo ter neutrudno koplje in ustvarja podzemne hodnike, se njegovo delo namreč pozna tudi na površju zemlje. Zemlja postane namreč precej mehka, na predelih, pod katerimi so rovi, se trata tudi precej grdo udira, seveda pa boste videli tudi krtine, ki jih ni težko prepoznati.

Njihova prisotnost lahko povzroči marsikatero težavo, navadnega ali evropskega krta pa najdemo na skoraj vsakem vrtu. Krti pri nas veljajo za zaščiteno vrsto in so na seznamu ogroženih vrst vretenčarjev, zato jih ni dovoljeno fizično ubijati, vendar obstaja nekaj naravnih metod in načinov, ki jih odganjajo z zelenice ali vrta.

To so preverjene in manj preverjene metode

Da krta preženete, lahko v njegovo luknjo nalijete ricinusovo olje. S tem boste vznemirili krtov želodec, kar ga bo naslednjič odvrnilo od tega, da bi še kdaj obiskal to krtino. Uporabite lahko tudi blazinico vate prelite z limoninim oljem. Vonj, ki je prijeten za nas, ni prijeten za krta. Podobno na krta deluje zmes sirotke in pinjenca. Ta vonj zasmradi s kisikom osiromašen zrak v podzemni krtovi palači.

Ena izmed najbolj znanih metod je tudi, da je plastenko prerežite na pol, odvijete pokrovček in jo z vratom navzdol potisnete v krtino. Ko veter piha čez steklenico, ustvarja zvoke, ki se prenašajo v podzemne hodnike in motijo krta.

Preizkusite lahko tudi pregradno metodo za zaščito manjših prostorov. Ustvarite neopazno pregrado s pomočjo 24-palčne kovinske ali pocinkane strojne tkanine, zakopane vsaj meter pod površino. Če se krt zatakne v to pregrado, običajno poišče drugo mesto za izkopavanje.

Obstaja pa še nekaj nepreverjenih metod, ki jih priporoča več ljudi. Eni npr. izdelujejo domače ”vetrnice” iz plastičnih steklenic, ki se lepo vrtijo v vetru, v njih pa rožlja nekaj zamaškov piva. Drugi predlagajo karbid, ki se ga polije z vodo in luknjo zapre. Tretji pravijo, da so krta odgnali tako, da so v njegovo luknjo dali česen ali pasjo dlako, vonj pa ga je odgnal.

Morda ga boste še pogrešali

Morate pa vedete, da boste krta morda pogrešali, če se ga znebite. Ta žival namreč poskrbi za tisto nesnago na vrtu, ki se jo moramo običajno lotevati z različnimi in dragimi produkti. Pravzaprav je dobro imeti krta na trati ali vrtu, saj s svojim kopanjem rahlja in prezračuje zemljo ter uničuje insekte.

Krti so aktivni podnevi in ponoči, saj neprestano iščejo hrano. Ustvarjajo krtine in rove, ki so dolgi od 30 do 50 metrov. Njihov bioritem je v ravnovesju – toliko ur kot rije po svojih predorih, toliko ur tudi počiva. Krti so zapriseženi žužkojedi, ki se prehranjujejo z majhnimi živalmi in deževniki, nam pa rahljajo prst.

Ljudje se skušajo krtov znebiti zaradi krtin in neurejenega vrta, vendar jih načeloma najdemo le v prsti, ki je polna številnih škodljivcev, žuželk in deževnikov. Če ga imate v svoji zemlji, to pomeni, da vaša prst vsebuje prav vse te nepotrebne stvari, ki navadno povzročajo, da nam vrtnine ne uspevajo tako, kot bi morale.

Zato ga boste znali pogrešati, če ga preženete. Pametno je potrpeti, pustiti, da opravi svoje delo, in mu nato omogočiti, da odide drugam. Ko bo krt pojedel vse nepotrebne žuželke in škodljivce v prsti, bo namreč odšel stran, saj ne bo imel več na razpolago hrane. Vaš vrt bo morda nekoliko neurejen, vendar bo prst veliko bolj zdrava, vrtnine pa bodo veliko bolj uspevale.